Uzmanlar 'kesin tüketin' diyor. Kolesterolün baş düşmanı 9 besin

Uzmanlar 'kesin tüketin' diyor. Kolesterolün baş düşmanı 9 besin
Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de kolesterol… Ancak uzmanlar, kolesterolü doğal yollardan düşürmenin yolları olduğunu belirtiyor. İşte kolesterole karşı iyi gelen 9 besin…

Kolesterol insanların kanında bulunan ve başta karaciğerde olmak üzere bütün hücreler tarafından doğal olarak üretilen, mumsu yapıya sahip bir lipid yani yağ türüdür. Kolesterol kanda bulunan, mumsu bir yapıya sahiptir. İnsan vücudunun sağlıklı hücreleri oluşturabilmesi için hücre zarlarının yanı sıra bazı hormonlar ile D vitamininin oluşturulmasında kullanmak üzere belirli bir miktar kolesterole ihtiyacı vardır.

Milliyet Pembe Nar’ın özel haberine göre kalp hastalıklarına yol açan sebeplerin başında yüksel kolesterol seviyesi geliyor. Düşük seyreden iyi kolesterol (HDL) ve yüksek trigliserit oranı da kalp hastalıkları riskini iyice artıyor. Ancak uzmanlar, bazı besinlerin kolesterole iyi geldiğini söylüyor. İşte kolesterolün baş düşmanı 9 besin…

kolestrol-son.jpg

1-Yağlı balıklar 

Omega-3; iyi kolesterolü artırır, enflamasyon ve inme riskini azaltarak kalp sağlığını güçlendirir. Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, mükemmel omega 3 kaynağıdır. Yapılan bir araştırma, haftada en az 1 kez ton balığı veya ızgara balık yiyenlerin felç geçirme riskinin 27 daha düşük olduğunu ortaya koydu. Balık pişirmek için en sağlıklı yolun buharda veya güveçte olduğunu unutmayın! Kızartılarak tüketilen balıklar ise kalp hastalığı ve felç riskinizi artırabiliyor.

2-Baklagiller 

Baklagiller çok miktarda lif, mineral ve protein içerir. Diyetinizdeki bazı rafine tahılları ve işlenmiş etleri baklagillerle değiştirmek kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller en iyi bitki bazlı protein kaynaklarıdır.

3-Avokado 

Avokado, son derece besleyici yoğun bir meyvedir. Avokadoda iyi huylu kolesterol olan HDL’yi yükselten ve LDL’nin düşmesine yardımcı olan tekli doymamış yağ asitleri bulunur. Aynı zamanda diğer bütün meyvelere oranla kolesterol düşürmeye yardımcı etkisi olan beta sitosterolleri yapısında daha fazla bulundurur.

4-Kuru yemişler 

Fındık, badem ve ceviz gibi kuru yemişler, düzenli tüketildiklerinde kandaki kolesterol seviyelerini düşürürler. Bu kuru yemişler özellikle vücudunuzun nitrik oksit üretmesine yardımcı olan L-arginin açısından da zengindir. Bu da kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca bitki bileşikleri yapısal olarak kolesterole benzediği için bağırsaklardaki emilimi engelleyerek kolesterolü düşürmeye yardımcı olurlar.

kepekli-tahillar.jpg

5-Kepekli tahıllar 

Kepekli tahıllar, kalp hastalığına yakalanma riskini düşürürler. Özellikle yulaf ve arpa, kötü kolesterolü düşürmede çok etkili, çözünür bir lif olan beta-glukan içerir.

6-Bitter çikolata ve kakao 

Kakao, bitter çikolatanın ana maddesidir. Birçok araştırma bitter çikolata ve kakaonun, kötü kolesterolü düşürdüğünü ortaya koymuştur. Ancak yüksek oranda şeker içeren bitter çikolata ve kakaolu ürünler bu etkiyi sağlamaz. O nedenle ya sadece kakao içeren ya da kakao içeriği yüzde 75 ila 85 olan ürünleri tercih etmelisiniz.

7-Sarımsak 

Yüzyıllardır yemeklerde ve ilaç sanayinde kullanılan sarımsak da tabii ki bu listede! Sarımsaktaki alisin maddesi ve diğer bileşikler, kötü kolesterolü düşürmeye ve diğer risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

8-Çay 

Çayda bulunan kateşin, kolesterol sentezini ve emilimini engeller, kanın pıhtılaşmasını önler. Bir antioksidan ve antienflamatuar ajan olan quercetin ise damarları korur ve iltihabı azaltır. Sonuç olarak çay içmek kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

9-Sızma zeytinyağı 

Akdeniz diyetindeki en önemli gıdalardan biri sızma zeytinyağıdır. Zeytinyağı, iyi kolesterolü yükseltmeye, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek tekli doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Zeytinyağı, hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önleyen polifenolleri de yapısında yüksek oranda bulundurur.

 

İlgili Haberler