"Vatandaşın omzuna binme alışkanlığından kurtulun"

"Vatandaşın omzuna binme alışkanlığından kurtulun"
Binlerce vatandaşın mağdur edildiği e-bloke uygulamasını Meclis gündemine taşıyan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, “Vatandaşın omzuna binme alışkanlığından vazgeçin” dedi. Araştırma önergesi AKP ve MHP’nin ‘ret’ oylarıyla kabul edilmedi.

Hazine Bakanlığı tarafından vergi yapılandırması yapan 2 milyon 879 bin 562 mükellef ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 792 bin 250 prim borcu bulunanların bir yıl içinde 2 taksit ödeyemediği için banka hesaplarına e-haciz ile bloke edildi.

Söz konusu uygulamada nedeniyle binlerce vatandaş mağdur olurken, İYİ Parti konuyu Meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk’un hazırladığı ve İYİ Parti TBMM Grubundan 21 milletvekilinin imzaladığı araştırma önergesinde haciz uygulamasının Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı YEP’in ardından başlatılmasına dikkat çekildi.

Konuya ilişkin partisi adına söz alan İsmail Koncuk, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, “Gelin, bu 3 milyon 300 bin e-haciz meselesini lütfen çözün, çözelim. Bu insanların omzuna binme alışkanlığından da kurtulalım diyorum” şeklinde konuştu.

Koncuk’un açıklamaları şöyle:

"Müflis tüccar eski defterleri karıştırırmış "Acaba kimden alacağım var, kimde param kaldı." filan düşüncesiyle; siz de tam öyle oldunuz, maalesef. Para bulamadıkça, ekonomi kötüye gittikçe vatandaşın sırtına binmeye başladınız.

Adana'da da öyle, Abdullah Doğru kardeşim, gülüyorsun oradan da.

Şimdi, 3 milyon 300 bin kişiye e-haciz gönderildi, 3 milyon 300 bin kişiye. Aslında, haciz işleminin de mevzuatta yolu yöntemi var, insanlara bir hafta önceden tebligat göndermek zorunda kurumlar, Maliye teşkilatları. Bu tebligat da gönderilmeden vatandaş, bankaya ulaştığında hesaplarına bloke konulduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalıyor. Binlerce vatandaşımız, milyonlarca vatandaşımız şu anda bu durumda ve Maliye Bakanlığı bununla ilgili, bütün açıklamalarımıza rağmen, soru önergelerimize rağmen şu ana kadar herhangi bir cevap vermiş değil.

Buradan, Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak'a soruyorum: Bu haciz işlemi, ki mevzuata da uygun değil, devam edecek mi? Bunlardan 217 bini, 3 milyon 300 binin, 217 bini öğrenciliği döneminde kredi borcu olan gençlerimiz; belki iş de bulamadı bunlar, belki işleri de yok, böyle bir durumdalar.

Şimdi, almadan vermek Allah'a mahsus. Siz sürekli vatandaştan istiyorsunuz, talep ediyorsunuz, sürekli alıyorsunuz ama iş vermeye gelince eliniz bir türlü cebinize gitmiyor. Şimdi, bu ne zamana kadar böyle devam edebilir? Yani 24 Haziran 2018 tarihinden bu yana vatandaşın sırtına âdeta bir karabasan gibi çöken bir ekonomik kriz var ve bu ekonomik krizin yarattığı tahribatı düzeltmek adına hiçbir adımı bugüne kadar atmadınız. Ne çiftçi adına bir adım attığınızı gördük ne esnaf adına ne memur adına ne de işsizliği çözmek adına bir adım attığınızı gördük. Bakın, Hazine ve Maliye Bakanlığının açıklamaları var, diyor ki: "Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı dönemlerde, farklı ihtiyaçlara uygun adımlar atılabilir." Yani vatandaşa diyorsunuz ki: "Biz bu borçlarınızı yeniden yapılandırabiliriz." Vatandaş da -sizin bu sözünüzden hareketle- size güveniyor, devletin Maliye Bakanlığı bir açıklama yapıyor, vatandaşın güvenmesinden daha tabii bir şey var mı? Ama siz o yapılandırmayı bugüne kadar yapmıyorsunuz ve 3 milyon 300 bin vatandaşın banka hesabına bloke koyuyorsunuz. Seçim yok, rahatsınız; 23 Haziran İstanbul seçimlerinden önceki yaklaşımlarınızı filan görüyorum, değerlendiriyorum, bu yaklaşımınıza bakıyorum, acaba 2020'de de seçim yok mu diye düşünmeye başladım ben bu hareketten sonra. Yani vatandaşı âdeta yok sayan bir hükûmet etme anlayışıyla, fütursuzca davranmaya başladınız. Zam, vergi; sürekli vatandaşın sırtına binmiş hâldesiniz.

Değerli milletvekilleri, bu vatandaşla, bu kadar ezdiğiniz bu vatandaşla Türkiye'yi geleceği taşıyabilmemiz mümkün değil. 3 milyon 300 bin… Yahu, siz müteahhitlerin borçlarını affediyorsunuz, banka borçlarını affediyorsunuz. Rant kesimine gelince var, her türlü fedakârlığı yapıyorsunuz ama söz konusu vatandaş olduğunda -eğer bir seçim döneminde değilsek bakın- seçim dönemlerinde vatandaşı hatırlıyorsunuz, aklınıza vatandaş geliyor, borçları yapılandırıyorsunuz ama seçim dönemi değilse vatandaş hiç aklınızda yok. Onun için, gelin, bu 3 milyon 300 bin e-haciz meselesini lütfen çözün, çözelim. Bu insanların omzuna binme alışkanlığından da kurtulalım diyorum."

KABUL EDİLMEDİ

Araştırma önergesi Genel Kurul'da yapılan oylamada AKP ve MHP'nin 'ret' oylarıyla kabul edilmedi.