Velilere müjdeli haber geldi. Ücretler iade edilecek

Velilere müjdeli haber geldi. Ücretler iade edilecek
Korona virüs tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim kararının alınmasıyla beraber özel okullara veliler tarafından ödenen servis ve yemek ücretleri tartışma konusu olmuştu. Özel okulların online eğitim süresinde indirim yapması beklenirken, ücretlere 24.7 oranında zam yapması velileri harekete geçirdi. İstanbul ve İzmir’de tüketici hakem heyetleri, ücret iadesi talep eden velilerin lehine karar verdi.

Habertürk yazarı Esra Boğazlıyan’ın köşesinde yer verdiği habere göre; “Sözleşmemizde vaat edilen hizmeti alamıyoruz. Eğitim ücretinde indirim yapılmalı mutlaka” diyerek tüketici hakem heyetlerine başvuran veliler, ücret iadesi yönünde karar çıkardı.

İstanbul Ümraniye, Çekmeköy ve İzmir’den veliler, 2019/2020 Eğitim Yılı’nın 3 aylık dönemi için eğitim ücretinin iadesi kararları aldıklarını belirtti. Tüketici hakem heyetlerinden veliler lehine çıkan kararları değerlendiren Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, uzaktan eğitimin ‘ayıplı hizmet’ kapsamına girdiğini ifade etti.

Ağaoğlu, kısa çalışma ödeneği alan özel okulların velilere ücretin yarısını, kısa çalışma ödeneği almayan okulların ise ücretin yüzde 15’ini velilere iade etmesi gerektiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Özel okulların çok büyük bir kısmı Kısa Çalışma Ödeneği aldı. Ancak veliden tam ücretleri almaya devam ettiler. Üstüne zam yaptılar. Şimdi bir dahaki yıl için de zamlar yapıldı. Ayıptır. Personelinin, öğretmeninin maaşı için devletten Kısa Çalışma Ödeneği alan özel okullar, uzaktan eğitim süresince ücretin yarısını veliye iade etmeli. Okulların çok büyük bir kısmı KÇÖ aldı. Diyelim almadı, o zaman da yüzde 15’i veliye iade edilmeli. Çünkü okullar ısıtma, aydınlatma gibi giderleri uzaktan eğitim boyunca ödemedi. Temizlik, sosyal tesislerin bakımı vs. gibi hizmetlere de para harcamadı. Dolayısıyla bu kalemlere ödemediği parayı veliden çıkaramaz. Özel okul velileri de bir eli yağda bir eli balda değil. Kredilerle, zor şartlarda çocuklarını özel okula gönderen velilerin sayısı çoğunlukta. Özel okulların sanki pandemi yokmuşçasına ücret politikalarına devam etmesi hiç adil değil.”

İlgili Haberler