Erdoğan düşmanlarına ceza

Erdoğan düşmanlarına ceza
Erdoğan düşmanlarına ceza

Ümraniye Davası kararları dünya medyasında yankılanırken, haberi “Erdoğan’ın düşmanları cezalandırıldı” başlığ

Ümraniye Davası kararları dünya medyasında yankılanırken, haberi “Erdoğan’ın düşmanları cezalandırıldı” başlığıyla veren Times, “İslamî eğilimli Türk hükümetinin ülkenin laik tabakasını tasfiye etme girişimi olarak görülen davada onlarca siyasetçi, emekli asker ve gazeteci hapis cezası aldı” ifadelerini kullanadı. Times, soruşturmaya destek veren kesimin bu davayı “derin devletle” son hesaplaşma olarak gördüğünü belirtti. Times, bazı kesimin davayı, Türkiye’nin laik temellerini yıkmak için tasarlanmış ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “düşmanlarına” karşı yürütülen bir “cadı avı” olarak değerlendirdiğini belirtti.

 


Diğer yorumlar:
Guardian: Mahkemenin verdiği ağır cezalar Türkiye’de öfkeli bir ayrışmayı alevlendirdi.
Daily Telegraph: Dava, Türkiye’nin kritik demokratik reformları nasıl idare ettiği ile ilgili önemli bir sınav olarak düşünülüyor.
BBC: Erdoğan taraftarları bu dava sayesinde ordunun siyasetten uzaklaştırıldığını düşünüyor. Erdoğan göreve geldiği 2002’den bu yana görevde ya da emekli olan çok sayıda yüksek rütbeli asker tutuklandı.
CNN: Hükümete karşı laiklerle, ordu ve Başbakan Erdoğan arasındaki bölünme olduğu ortaya çıktı.
Financial Times: Davanın sonucu, bazıları tarafından demokratikleşmeye doğru kilit bir adım olduğu düşünülen ülke genelindeki protestoların ardından geldi.
Haaretz: Türk mahkemesi, Erdoğan’a darbe girişiminden eski Genelkurmay Başkanı’na müebbet verdi.
Le Monde: Eski Genelkurmay Başkanı müebbete mahkum oldu.
Le Figaro: 12 darbeciye ömür boyu hapis.
Bild: Erdoğan hükümetini devirmekle suçlanan üst düzey asker ve muhalifler ağır hapis cezalarına çarptırıldı.
New York Times: Sanıklar Erdoğan’ı devirmek için darbe planı yaptıkları gerekçesiyle cezalandırıldı.
Wall Street Journal: Başbakan Erdoğan ile laik kesim arasında 10 yıldır süren anlaşmazlığa neden olan dava sonuçlandı. Aralarında 70 yaşındaki Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bulunduğu 250’den fazla insan, Türkiye’nin İslamcı kökenli hükümetine komplo kurmak suçundan cezalandırıldı.
El Cezire: Mahkeme, 300’e yakın kişinin hükümeti devirmekle suçlandığı ve ülkedeki derin bölünmeleri ortaya seren davada, 21 kişiyi aklarken, bazı zanlılara 20 yıla yakın hapis cezaları verdi.
El Pais:
Türk yargısı, anti-İslamcı darbecilerin dokunulmazlığına son verdi.
El Mundo: Türkiye’de darbecilikle suçlananların çoğunluğuna ağır ceza.
Çin resmi haber ajansı Şinhua: Dava son 10 yılda Başbakan Erdoğan ile laik çevreler arasındaki çekişmede çarpışma meydanı haline geldi.