Williamson Dönüşü nedir. Williamson dönüşü ne zaman kullanılır

Williamson Dönüşü nedir. Williamson dönüşü ne zaman kullanılır
Gemilerin dönüş tekniklerinden olan Williamson dönüşü, gemiden birisi düştüğü zaman duruma göre kullanılan bir dönüştür. Peki, Williamson Dönüşü nedir. Williamson dönüşü ne zaman kullanılır? İşte Williamson Dönüşü hakkındaki tüm detaylar…

Dümen kazazedenin düştüğü tarafa doğru alabanda basılır, ilk rotadan 60 derece sapınca dümen diğer tarafa doğru alabanda basılır. İlk rotanın 180 derece aksine gelmesine 20 derece kala dümen ortalanır ve kazazedeyi kurtarmak için geminin geri dönmesi sağlanır.

Bu dönüş manevrası sadece geminin kıçını, denize düşen kazazededen uzaklaştırır, aynı zamanda da gemiyi yaklaşık olarak kişinin düştüğü alana çevirir.

Bu dönüş:

-İlk anda dümen yalnızca kazazedenin düştüğü tarafa alabanda basılır
- İlk rotadan 60° saptıktan sonra dümen ters tarafa alabanda basılır.
- İlk rotanın tersi rotasına 20° kala dümen ortalanarak, gemi aksi rotaya alınır.
- Dönüş tamamlandığında bir geminin yönü, dönüşün başladığı rotadan yaklaşık olarak bir dönüş çapı uzaklıkta ve eski rotanın tersi yönünde (dümen suyunda)olacaktır…

Bu dönüş:

- İlk rota izini iyi yakalar.
- Görüş zayıf olduğu durumlarda kullanılır.
- Basit bir dönüş manevrasıdır.
- Yavaş yapılan bir manevradır.
- Gemiyi kazazedenin üzerinde uzaklaştırır.

WİLLİAMSON DÖNÜŞÜ NE ZAMAN KULLANILIR?

Williamson dönüşü, gecikmeli hareket durumunda kullanılan bir tekniktir.

Kaza köprü üstüne, denize düşeni gören bir kişi tarafından bildirilmiş ve kurtarma operasyonu gecikmeli olarak başlatılmıştır. Bu durumda, olayı gören kişi veya kişiler öncelikle denize düşen kişi için ışıklı ve duman kandilli bir can simidi atmalıdır. Aynı zamanda köprü üstüne haber verilerek kurtarma manevrasının başlatılması sağlanmalıdır.

Williamson Dönüşü gemiyi kaza yerine en uygun şekilde götürecektir.

 

İlgili Haberler