Yabancılara bir vatandaşlık kıyağı daha! Üstüne para alacaklar

Yabancılara bir vatandaşlık kıyağı daha! Üstüne para alacaklar
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre en az 500 bin dolarla bireysel emeklilik sistemine giren ve 3 yıl sistemde kalan yabancıların da vatandaşlık alabilecek. Sistemde kalınan sürüeye bağlı olarak devlet katkısı verildiğini de düşünülürse, yabancılar vatandaşlığın üstüne bir de para alacaklar.

Resmi Gazete''de yer alan yönetmelik değişikliğiyle en az 400 bin dolar döviz tutarında taşınmaz satın alan yabancılar Türk vatandaşlığına hak kazanılabilecek. Ayrıca, en az 500 bin dolar katkı payı ile bireysel emeklilik sistemine giren yabancıların da vatandaşlık alabilmesine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete''de yayımlandı.

Yabancılara Türk vatandaşlığı için konut ve emeklilik sistemi kararı
Konutla Türk vatandaşlığının 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre en az 500 bin dolar katkı payı ile emeklilik sistemine katılanlar da Türk vatandaşlığı alabilecek.

1 AY SONRA YÜRÜRLÜKTE OLACAK

Türk Vatandaşlığı Kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikle yapılan değişiklik ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçiş için belirlenen 250 bin döviz tutarında taşınmaz satın alınması şartı, 400 bin döviz tutarına yükseltildi. Karar ise 1 ay sonra yürürlüğe girecek.

500 BİN DOLAR İLE BES’E GİRENE VATANDAŞLIK VERİLECEK

Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklikle, en az 500 bin dolar veya karşılığı döviz tutarında katkı payı ile bireysel emeklilik sistemine (BES) giren ve 3 yıl sistemde kalan yabancılara da Türk vatandaşlığı verilebilecek. Karar bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Konuya ilişkin uygulama esaslarını Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası belirler.

Kararların, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 46’ıncı maddesi gereğince verildiği belirtildi.

Değişikliği yorumlayan bankacılar yapılanları "BES''e yatan 500 bin doları sigorta şirketleri kendileri değerlendiremeyecek. Dövizi belirlenen kurdan DEVLET İÇ BORÇLANMA senetlerinde tutacak ve TCMB''ye devir edecek" şeklinde ifade etti.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

Bireysel Emeklilik Sistemi, rahat bir emeklilik dönemi için bireylerin çalışma yaşamları süresince birikim yapmasını sağlayan, Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir. Bu sayede ikinci bir emeklilik hakkı elde eder.

DEVLET KATKISI

Bireysel emeklilikte yatırdığınız katkı paylarının %30''u kadar tutar emeklilik hesabınıza devlet katkısı olarak eklenir. 

Örneğin 100 TL katkı payı yatıran katılımcı için devlet, katılımcının hesabına 30 TL katkı payı yatıracaktır.

YABANCILAR PARALARININ ÜSTÜNE NE KADAR DEVLET KATKISI ALABİLECEK?

Devlet Katkısı''na kademeli olarak hak kazanılabiliyor.

Buna göre katılımcılardan;

  • En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %15''ine,
  • En az 6 yıl kalanlar %35''ine,
  • En az 10 yıl kalanlar %60''ına,
  • 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar Devlet Katkısı''nın %100''üne hak kazanacaktır. 

İlgili Haberler