Uçak gazetecilerin Erdoğan’a soramadığı soruyu Amerikalı gazeteciler Bıden’a sordu. Fırıldak Türk medyasının yüzü kızarmaz

Uçak gazetecilerin Erdoğan’a soramadığı soruyu Amerikalı gazeteciler Bıden’a sordu. Fırıldak Türk medyasının yüzü kızarmaz
ABD Başkanı Joe Bıden'a Suudi Arabistan ziyareti sırasında Amerikalı gazeteciler Cemal Kaşıkçı ile ilgili dikkat çeken soru yöneltti. Cem Toker videoyu paylaşarak, "Gazetecilik bazı ülkelerde hala kutsal bir meslek." ifadelerini kullandı.

Filistin ve İsrail''deki temaslarının ardından ABD Başkanı Joe Suudi Arabistan ziyaretinde Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ı ziyaret etti. Yapılan basın toplantısında Amerikalı gazeteciler herkesin içinde Biden’a şu soruyu sordu:

“Cemal Kaşıkçı’nın ailesinden özür dileyecek misiniz? Suudi Arabistan’ı hala parya (dışlanmış bir ülke) olarak görüyor musunuz? “

Bu sorunun üzerine kameralar Bin Selman’a dönüyor ve Selman’ın soruya güldüğü görülüyor.

Cem Toker sosyal medya hesabından videoyu paylaşarak şu açıklamada bulundu:

Amerikalı gazeteciler herkesin içinde Biden’a soruyor: “Cemal Kaşıkçı’nın ailesinden özür dileyecek misiniz?” Suudi Arabistan’ı hala parya (dışlanmış bir ülke) olarak görüyor musunuz? Ve kameralar kasabın yüzüne odaklanıyor… Gazetecilik bazı ülkelerde hala kutsal bir meslek.

Yaşanan diyalog “Bazı Türk gazetecilerin soramadığı soruyu Amerikalı gazeteciler Bıden’a sordu” şeklinde yorumlandı.

BIDEN SORULARA BÖYLE YANIT VERDİ

Biden, Veliaht Prens Selman''la görüşmesinde, Suudi Arabistan''ın İstanbul Başkonsolosluğu''nda 2018 yılında öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı''yla ilgili yaşanan diyaloğu da anlattı. Buna göre, Selman''ın "cinayetten kişisel olarak sorumlu olmadığını söylediğini" belirten Biden, konuyla ilgili soruların devam etmesi üzerine "Buraya Veliaht Prens ile görüşmeye gelmedim. Buraya, KİK ve dokuz ülkeyle birlikte ABD''nin ihtiyaçlarıyla ilgilenmek, burada bir boşluk bırakmamak için geldim" diye konuştu. Biden, küresel petrol fiyatlarında da ileriki günlerde düşüş olacağını savundu.

“NE APTALCA BİR SORU”

Biden, Suudileri "parya" olarak tanımladığı sözlerinin hatırlatılması üzerine "Söylediğim hiçbir şeyden pişman değilim, Kaşıkçı''nın başına gelenler dehşet vericiydi" dedi. ABD Başkanı, "Cemal Kaşıkçı gibi başka bir cinayetin yaşanmayacağından nasıl emin olabilirsiniz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Ne aptalca bir soru. Bunlardan herhangi birinden nasıl emin olabilirim? Bir daha böyle bir şey olursa, çok daha fazla yanıt alacaklarını açıkça belirttim. Bırakın burayı, dünyanın herhangi bir yerinde ne olacağını nasıl tahmin edebilirim?"

CEMAL KAŞIKŞI CİNAYETİ 

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de İstanbul Levent’teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda boğularak öldürüldü. Cesedi elektrikli testereyle parçalandı ve yok edildi. Türkiye, cinayetin üstüne gitti, tüm ayrıntıları dünyaya servis etti.

Tüm raporlar cinayet emrini Suudi yönetiminin verdiğini işaret ediyordu. AKP''li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul''daki Suudi Arabistan Konsolosluğu''nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin Veliaht Prensi Selman''a, "Bunlar dünyayı enayi zannediyor. Bu millet enayi değil, hesap sormasını bilir" ifadelerini kullanmıştı. 

Ancak, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman''ın 22 Haziran''da Türkiye''yi ziyarete geldi. Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası ilk kez Türkiye''ye ziyarete gelen Selman resmi törenle karşılanmıştı. Selman''ın ziyareti basının da yakın takibindeydi. Bir takım görüşmelerin ardından ziyareti sona ererken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Selman''la sohbet ettikten sonra sarılarak vedalaştı. Erdoğan''ın daha sonra Selman''ı uçağına kadar yolcu ettiği görüntüler ortaya çıkmıştı

İlgili Haberler