Yandaşlar 'tecavüz yasası'na böyle kılıf buldu

Yandaşlar 'tecavüz yasası'na böyle kılıf buldu
Hükümete yakın medya AKP'nin önergesi tepki çekince savunmaya geçti. Gazeteler 'insan hikayeleri' yayınlayarak önergeyi temize çekmeye çalıştılar.

AKP, "cinsel istismar" suçlarında mağdur ile failin evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesini öngören önergeyi önceki gece saatlerinde Meclis’e sundu. Önerge tepki toplayınca meclisteki görüşmesi ertelendi. Hükümet medyası ise çeşitli vakalar üzerinden yasaya gerekçe hazırlamaya çalıştı.

Dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklamalarının ardından hükümete yakın medyada ‘insan hikayeleri’ üzerinden önergeyi aklama çalışmaları başladı. 

"15 YAŞINI TAMAMLAMADAN KAÇTIĞI…”

Yeni Şafak gazetesi önergeyi işlediği sayfasında “Çığlığımızı duyun” başlıkı bir haber yayınladı. Haberde “Kendi rızası ile 15 yaşını tamamlamadan kaçtığı ve 18 yaşına girince evlendiği eşi açılan dava nedeniyle hapse giren ve 1 yaşındaki kızıyla bir başına kalan Merve Araç, siyasi partilere ve kadın örgütlerine ‘Yardım çığlığımızı duyun’ çağrısında bulundu” ifadelerine yer verildi.

yen1.jpg

MAĞDURİYET SÖYLEMİ

Yeni Akit ise manşetinde CHP’yi aile düşmanı ilan ederken önergenin “Evlenmiş ama yaş şartı nedeniyle resmi nikah yapamamış olanların mağduriyetini gidermeye yönelik” olduğunu iddia etti. Akit de haberinde bir ‘insan hikayesine’ yer verirken Çocuksuz bırakılan babalar ve çocuk hakları derneği isimli bir derneğin başkanının “Bu çarpıtmalar muteber değil” görüşüne yer verdi.

ak1.jpg

STAR YİNE CHP’Yİ SUÇLADI

Star gazetesi ise iç sayfalarında CHP’nin provokasyon yaptığını iddia etti. Haberinde yine bir ‘insan hikayesine’ yer veren gazete “3 bin mağdurdan biri de Leyla Tan… Küçük yaşta eşiyle imam nikahıyla evlenen ve 2 çocuğu olan Tan ‘Şimdi eşim cezaevinde. Çok zor durumdayım Eşim serbest kalmalı’ dedi” ifadelerini kullandı.

str.jpg

“DÜZENLEMEDEN MEMNUN”

Sabah gazetesi ise birinci sayfasından “Tecavüzcüye değil, erken evlenene af” başlığında bir haber yayınladı. Haberde “Bu yaralar kapanacak” diyen gazete “Ayşenur, Canan, Esma ve Fadime… Aşık oldukları gençlerle kaçtılar, reşit olmadan evlendiler. Eşleri hapse girdi. Çocuklarıyla yalnızlar. Eşi 8 yıl ceza alan yasa mağduru Bayramiç, düzenlemeden memnun”ifadelerine yer verildi.

sabh.jpg

ÇOCUK GELİNLERİ MEŞRULAŞTIRDILAR

Türkiye gazetesi ise önergeyi manşetine taşıdı. “Kanayan bir yaraya daha parmak basıldı. 3 bin mağdur aile için” başlığıyla önergeyi temize çekmeye çalışan gazete  “Anadolunun bir çok şehrinde ailenin onayıyla 18 yaşından küçük kızlar sevdikleriyle hayatlarını birleştirdi. Yaşları tutmadığı için resmi nikah yerine dini nikah kıyıldı. Ancak onları kötü bir son bekliyordu… Yaklaşık 3 bin erkek önemli bir kısmı da eşi 18’ine geldiğinde resmi nikah yaptırdığı halde ‘cinsel istismar’ suçlamasıyla cezaevine girdi” dedi.

trk.jpg

“ÇOCUK YAŞTA EVLENDİ AMA SEVDİ…”

A Haber ise konuyla ilgili yaptığı ‘özel haberinde’ önergeyi temize çekmek için akla karayı seçti. 14 yaşında evlenen bir kadınla röportaj yapan A haber “14 yaşında evlendi ama sevdi… Küçük yaşta, belki de çocuk diyebileceğimiz bir yaşta evlenen birinin hikayesi bu... O da biliyor, yanlış bir yaşta evlendiğini ama ‘sevdim’ diyor. Gerekçesi sadece bu. Üstelik o evlilikten iki de çocukları olmuş. Tam düzenlerini kurmuşken, 6 yıl sonra eşi tutuklanarak cezaevine gönderilmiş. Sonrası ise iki çocuk ve bir hasta anneyle baş başa kalan bir kadının dramı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Odatv

İlgili Haberler