Yangın mevsimi geliyor. THK 100 litre farkla devre dışı bırakıldı

Yangın mevsimi geliyor. THK 100 litre farkla devre dışı bırakıldı
Orman Genel Müdürlüğü'nün yangın söndürme uçağı kiralamak için düzenlediği yeni ihalede yalnızca 100 litre daha az su taşıyabildiği için Türk Hava Kurumu (THK) devre dışı kaldı. Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı AKP'li Cenab Aşçı'nın 2019'da kayyum olarak görevlendirildiği Türk Hava Kurumu'nun yangın söndürme uçaklarıysa halen hangarlarda bekletiliyor.

 

Birgün''de yer alan habere göre; Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, yangın söndürme helikopterlerine uçuş garantisi vermesinin ardından aynı amaçla kiralanacak uçaklara da uçuş garantisi verdi. Kamu İhale Bülteni’ninde Orman Genel Müdürlüğü 9 Mart tarihinde beş adet yangın söndürme uçağı kiralamak amacıyla ihale düzenledi. İhale tekliflerine ilişkin değerlendirmenin devam ettiği belirtilirken ihale kapsamında kiralanacak üç uçağın 10 ton su taşıma kapasiteli iki uçağın da 5 ton su taşıma kapasiteli olması gerektiği aktarıldı.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ihale dokümanında, uçakların 1 Haziran ve 1 Ekim 2021 tarihleri arasında kullanılmak üzere kiralanacağı ve her uçak için günlük 1 saat 30 dakikalık uçuş garantisi verildiği ifade edildi. Her bir uçak için kiralama süresini kapsayan belirtilen tarihler arasındaki 153 gün boyunca toplam 229 saat 30 dakikalık uçuş garantisi verildiği bildirildi.

TÜRK HAVA KURUMU''NUN UÇAKLARI HANGARDA BEKLETİLİYOR

Öte yandan Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı AKP''li Cenab Aşçı''nın 2019''da kayyum olarak görevlendirildiği THK''nın yangın söndürme uçaklarıysa halen hangarlarda bekliyor.

Orman Genel Müdürlüğü, 1985''ten 2019''a kadar birçok orman yangınına müdahale eden THK''yı üç yıldır yangın söndürme uçağı kiralama ihalelerinde devre dışı kalıyor. THK’nın yangın söndürme uçakları 4 bin 900 litre kapasiteli olduğu gerekçesiyle yeni yangın söndürme uçağı ihalelerindeki 5 bin litre şartını karşılayamıyor.

29 Ocak''ta da Orman Genel Müdürlüğü''nce beş yangın söndürme uçağı kiralamak amacıyla ihale düzenledi. İhalenin, "10 ton kapasiteli üç uçak için aşırı yüksek teklif geldiği, 5 ton kapasiteli iki uçak için hiç teklif verilmediği” gerekçesiyle ihalenin iptal edildiği bildirildi.

İlgili Haberler