Yangın uçağı yok ama makam aracı gibi itfaiye öncü aracı var

Yangın uçağı yok ama makam aracı gibi itfaiye öncü aracı var
Türkiye’nin birçok ilinde devam eden yangınlarda kullanılan hava araçlarının sayısı tartışılırken, Rize'nin Çayeli belediyesine ve Afyonkarahisar’da Şuhut belediyesine tahsis edilen itfaiye öncü araçları yeniden gündeme geldi.

Türkiye’nin birçok ilinde çıkan yangınlar için hala müdahaleler sürerken, THK yangın uçaklarının neden atıl şekilde bir kenarda durduğu tartışılmaya devam ediyor.

Yangın söndürmek için gerekli hava araçlarının sağlanamadığı eleştirilirken, Rize’nin Çayeli ilçesinin belediye başkanı İsmail Hakkı Çiftçi’ye geçtiğimiz nisan ayında Cumhurbaşkanlığı tarafından hibe edilen itfaiye öncü aracı ve  Afyonkarahisar’da Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt''un, meclis üyelerine “Gittiğimiz yerde itibar görmüyoruz” diyerek 2021 model makam aracı olarak vergiden muaf itfaiye öncü aracı olduğu yeniden gündeme geldi,

Rize''deki itfaiye öncü aracının makam arabasına benzer şekilde olması kamuoyu tarafından büyük tepki çekmişti.

THK''nın 5 uçağı kullanıldığı 2009-2019 arasında bu kadar büyük yangın olmadığı gözlemlenirken, 750 bin liralık bir aracın itfaiye öncü aracı yapılması akıllara bir kez daha yanlış yönetilen bütçeleri getirdi.

Diğer yandan, Çayeli Belediyesi''nin vergili haliyle 750 bin lira olan aracı vergisiz haliyle 280 bin liraya mal etmesi de arabalara uygulanan vergilerin yüksekliğini göstermişti.

“THK UÇAKLARI UÇABİLECEK KAPASİTEDE DEĞİL”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin THK uçakları “Eksik müdahale yok. Coğrafyaya göre uçak değil helikopterlerin daha faydalı olacağı düşünülmüş, zamanla uçaklar filoya katılmış. THK ile sorunumuz yok, olmaz da. Bu uçak uçabilecek kapasitede değil, uçsa dahi performans verebilecek kapasitede yok.” ifadelerini kullandı.

“KÜÇÜK UÇAKLAR KULLANILMALI”

THK eski başkanı emekli korgeneral Erdoğan Karakuş, ise şu an Rusya’dan alınan büyük uçakların kullanıldığını belirterek, “Dağlık arazilerde çıkan yangınlarda küçük uçak kullanılır, büyük uçak kullanılmaz” diyerek yangın için yanlış uçakların kullanıldığını söyledi.

İlgili Haberler