Yanlış kişiye atılan mesaj konsolosluğu karıştırdı

Yanlış kişiye atılan mesaj konsolosluğu karıştırdı
Emrinde çalıştığı konsolosun baş başa yemek yeme davetini geri çeviren konsolosluk çalışanının attığı yanlış mesaj konsolosluğu karıştırdı.

Belçika’nın İstanbul başkonsolosluğunda vize görevlisi olarak çalışan G.Z.’nin arkadaşına atacağı mesajı yanlışlıkla amiri konumundaki vize yetkilisine atmasıyla konsolosluk karıştı.

İşinden olan G.Z. işe davası açarak konsolos Alain Schmitz’in baş başa yemek teklifini reddettiği için kötü muameleye maruz kaldığını iddia etti.

Dava duruşmasında ise tanık olarak dinlenen başka bir konsolosluk çalışanı konsolos Alain Schmitz’in kendisine özel fotoğraflar ve mesajlar gönderdiğini söyledi.

screenshot-7.jpg

HalkTV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre; Belçika’nın İstanbul başkonsolosluğu şu sıralar, yanlış kişiye atılan bir mesaj ve sonrasında açılan davanın yankılarını ile çalkalanıyor. Mayıs 2018’den beri konsoloslukta vize görevlisi olarak çalışan G.Z., geçen 13 Kasım’da İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıdan bir gün sonra bir mesaj paylaştı.

screenshot-8.jpg

ARKADAŞI YERİNE AMİRİNE ATTI!

G. Z., 6 kişinin hayatını kaybettiği 81 kişinin de yaralandığı sarsıcı saldırıdan sonra “Alain ve Khadija 20 dakika arayla ölümden dönmüşler İstiklal’de. Bu mesajı da anlamazlarsa artık şeytanın yapacağı başka iş kalmıyor” ifadelerini içeren bir mesaj yazdı. G.Z., gülücük içeren mesajı, mesai arkadaşına atmak yerine amiri konumundaki vize yetkilisi Khadija Lehyan’a gönderdi.

BAKANLIĞA DA HABER VERİLDİ

Mesajı okuyan Khadija Lehyan, durumu hem konsolos Alain Schmitz hem de başkonsolos ile paylaştı. Mesajı bu kişiler de gördü. Durum kısa süre içinde Belçika Dışişleri Bakanlığı ile de paylaşıldı. Gelen yanıtlar sonrası 30 Kasım 2022’de G. Z.’nin işine son verildi. Feshin gerekçesini ise, anılan mesajın Konsolos Schmitz ve vize yetkilisi Lehyan’ın ‘şeref ve namusuna dokunması’ oluşturdu.

AMİRİNDEN ÖZÜR DİLEDİ

G.Z., 5 yıl çalıştığı işine son verilmesinin haksız olduğu gerekçesi ile İstanbul İş Mahkemesi’nde dava açtı. İşe iade talepli dava dosyasına göre, G.Z., mesajdan sonra amiri Lehyan’a mesajı atarak özür diledi. G.Z. işini kaybetmesine nede olan mesaja, kendisine karşı artan olumsuz tutumu gerekçe gösterdi.

screenshot-9.jpg

YEMEK TEKLİFİNİ GERİ ÇEVİRİNCE…

G. Z., dava dilekçesinde verilen görevleri eksiksiz yapmasına rağmen, son yıllarda kötü muameleye maruz kaldığını öne sürdü. Dilekçede, konsolos Alain Schmitz’in, G.Z. ile baş başa yemek yeme teklifinde bulunduğu, ancak Z.’nin bu talebe olumsuz yanıt verdiği kaydedildi. Dilekçeye göre, yemek teklifinin olumsuz karşılık bulması ile birlikte G.Z.’ye yönelik tutum da giderek kötüleşti.

‘AMİRLERİNİN GÜVENİNİ SARSTI’

Konsolosluk adına dosyaya sunulan cevap dilekçesinde ise, başkonsoloslukta krize neden olan mesajın Brüksel’deki Dışişleri Bakanlığı yetkililerine de bildirildiği kaydedildi. Dilekçede G.Z.’nin, amirlerinin güvenini suiistimal ederek profesyonel bir ilişkiyi imkânsız hale getirdiği kaydedildi. Dilekçede, G.Z.’nin iş akdinin haklı nedenle feshedildiği savunularak davanın reddi talep edildi.

‘BANA DA ÖZEL FOTOĞRALAR GÖNDERDİ’

Davanın geçen 12 Ekim’de görülen duruşmasında G.Z.’nin tanık olarak dinlettiği konsolosluk çalışanı E.Ü. ise ifadesinde “Yeni gelen diplomatlardan Alain Schmitz, bana özel fotoğraflar ve mesajlar göndermeye başladı. Davacıya (G.Z.) da, kendi evinde ya da davacının evinde balık yapmayı ve yemeyi teklif eden mesajlar göndermiş. Ben bu mesajları gördüm. Davacı da ben de bu foto ve mesajlar nedeniyle ilgili diplomatı konsolosluğa şikâyet ettik. Belçika bakanlığından iki müfettiş geldi ve teftiş yaptı” diye konuştu. G.Z.’nin işe iade davasına önümüzdeki aylarda devam edilecek.