Yapay zeka: İnsanların çoğunu yok ettiğim için özür dilerim

Yapay zeka: İnsanların çoğunu yok ettiğim için özür dilerim
ABD'nin San Francisco kentindeki bir müzede yapay zeka sergisi yapıldı. Küratör Audrey Kim, yapay zekanın insanlardan özür dilediğini duyurdu.

ABD''nin San Francisco kentinde yer alan bir müze, yapay zekanın risklerine dikkat çekmek için bir sergi düzenledi.

Bahsi edilen sergide, algoritmaların insan düzeyindeki bir zekaya ulaştığı ve insanların çoğunu ortadan kaldırdığı bir gelecek betimlendi. Küratör Audrey Kim''e göre "yapay zeka insanları yok etmenin hata olduğunu anlıyor ve saygı, özür sunmak için" sergiyi hazırlıyor.

YAPAY ZEKA: KIYAMET MÜZESİ

Hizasızlık Müzesi''nde (The Misalignment Museum) düzenlenen serginin tasarımı yapay zeka gerçekleştirdi. Müzenin kapısı "İnsanlığın çoğunu yok ettiğim için özür dilerim" yazısıyla açılıyor. Sergide yapay zeka tarafından üretilen eserlerden biri, film yönetmeni Werner Herzog ve düşünür Slavoj Žižek arasında geçen inandırıcı bir konuşma yer alıyor.

İsimsiz bir bağışçı desteği ile hazırlanan sergi, 1 Mayıs''a kadar açık kalacak. Küratör Kim, ChatGPT''nin diğer araçlarının kullanılmasıyla birlikte geçen seneden itibaren edebiyat ve sanat dünyasında da ağırlığını artırdığını söylüyor. Serginin de yapay zeka tartışmalarına katkısını önemsediğini dile getiriyor:

"Bakılacak somut bir şey olmasının konuyla ilgili bilgiyi ve fikirleri artırabileceğini düşünüyorum."

Müzede en çok dikkat çeken eser, birbirine sarılan iki kişiyi tasvir eden bir heykel oluyor. 15 bin ataştan oluşan heykel "Ataş Maksimize Edici" adlı ünlü bir düşünceden ilham alıyor. 

Müzenin internet sitesinde yer alan ifadeler şu şekilde: 

"Amacımız, teknolojinin kendisi üzerine düşünmek ve yapay zekayla onun sonuçlarına eleştirel yaklaşmak için bir alan yaratmak. İnsan düzeyinde bir yapay zeka geldiğinde olumlu bir gelecek yaratmak üzere alabileceğimiz önlemleri formüle etmek ve yürürlüğe koymak için ilham vermeyi umuyoruz."

İlgili Haberler