Made in U.S.A

Siz, bu yazıyı okurken, hep birlikte bayramın, birinci gününe girmiş olacağız. Erdoğan kültürü ile aktarayım. “Hayırlara vesile olur inşallah.” Hoş, o dediği zaman, hiçbir şey hayır olmuyor ya, neyse. Oysa dünyada, bizim dışımızda birçok ülke, başka tür bayramlar kutluyor. 
Örneğin İran, ABD ve Avrupalılar tarafından konan ambargonun kaldırılması bayramını, yapıyor. ABD de, ekonomisine, yeni bir pazar yarattığı için mutlu. Üretimini İran’a satacak. Almanlar ve Avrupalılar da, avuçlarını ovuşturarak İran’dan ambargonun kalkmasını kutluyor. Şimdiden İran’a satacakları, mal ve hizmetlerin dökümünü yapıyorlar. 
Yalnız, İran pazarı mı? Küba pazarı da açıldı. Obama, yaklaşık bir asırlık gerginliği, Cumhuriyetçilere rağmen kaldırdı. Böylece, Latin asıllı seçmene yaklaştı. Hem de, muhaceret yasasını değiştirerek. Federal Rezerv, yani ABD Merkez Bankası, faiz hadlerini artıracakmış. Anlamı, dolar değer kazanacak. Dolarla borçlanan, Türk şirket ve kurumlarının borçları katlanacak. Tabii borçlara kefil olan, devletin yükü de artacak. Bu arada Yunanistan’ı kurtardılar, zor da olsa, orası da düzelecek. Ama bizim ekonomik ufuklarımız, simsiyah. 
Bu arada, dün gazetelerde gördüm. Bizimkiler sevinmiş, İran’dan ambargo kalktı, bize yeni bir pazar açılacak diye. Ne kullanıyorlar ki? Bence Ankara, tam anlamıyla  “kendini darı ambarında gören, aç tavuk” pozisyonunda. Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de ve İslam âleminde, Alevilere savaş açmış bir AKP iktidarına, İran ve Aleviler, mama verir mi sanıyorsunuz?  Bence, avucumuzu yalayacağız. Sen, içte, dışta, Alevilere savaş aç, ticarete devam.
Kayıt dışı paralarla savaş...
Yanlış hesap yapan, yalnız AKP’liler değil. Washington’da da, böyle bir grup var. İran ambargosunun kalkması ardından, Yahudi lobisi ve Kongre’deki Cumhuriyetçiler, bu anlaşmanın, Kongre tarafından onaylanmasını önlemeye hazırlanıyor. Bence beceremeyecekler. Burada, yanlış hesap, Bağdat’tan değil Tahran’dan döner sözü, cuk oturacak. Çünkü gelecek yıl, ABD Başkanlık, Kongre’nin tamamı ve Senato üçte bir yenileme seçimleri var. 
Bu seçime, Obama girmeyecek ancak, Obama yönetiminin uygulamaları sonunda, Demokratların, 2016 Kasım seçiminde, bir terslik olmazsa şansı var. Çünkü Obama, ekonomiyi krizden çıkarmak için, evde oturan kadınlara para dağıtmadı. Şirketlerin ve zenginlerin kayıt dışına kayan paralarının izini sürüp, vergi oranlarını artırdı. IRS, yani Amerikan Vergi Dairesi, kaçak paraların saklandığı her ülkeyi, mevduat sahipleri konusunda tehdit etti. İsviçre ve Cayman Adaları falan, tüm hesap sahibi Amerikalıların adlarını verdi. Elde edilen gelirle de işsizlere iş alanı yarattı. 
Kayıt altında olmayan Türk ekonomisi ile ne kadar ters bir durum değil mi? Kolay kazanılan paralar. Milyon dolarlık daireler, yüz binlerce liralık otomobiller, Dubailerden evler, tatiller. Milyonlarca dolarlık futbolcular. Kolay kazanılan ve kolay sarf edilen paralar. Neyse.
Amerikan sermayesine, özetle iki yeni pazar açılıyor. Küba ve İran. Çin ekonomisi, aynı Avrupa gibi darda. Amerika’da, Reagan döneminde Meksika, Tayvan, Çin gibi işçi ücretleri az olan ülkelere kaçırılan sermaye ve teknoloji, yeniden ülke içine çekiliyor. Amerikalılar artık giydikleri tekstil ve kullandıkları ürünlerde “Made in US” (Amerikan yapımıdır) damgası görmek istiyor. Bunun için üç kuruş fazla ödemeye de hazırlar. Yani artık kaliteli mala dönüş. Özetle, İran kaliteli mal almak istiyorsa, Çin mallarına yakın üretim yapan bizden mi alır yoksa Batı dünyasından mı. 
Kürt planı uygulama görevi...
Gelelim bize... Türkiye’deki oluşum o kadar açık oynanmasına rağmen, beyin hareketlerini başka konulara odaklayan halkım hayretler içinde. Mesela seçim sonunda, AKP-CHP koalisyonu aşikârdı değil mi? Ama ben bir kere daha, Türkiye yeniden rayına oturana kadar neler olacağını yazayım. Amerika, Kürt planı uygulamaya koyma görevini, bu iki partiye vermiş durumda. Erken seçim tarihine kadar bu iki parti, TBMM gözetimi altında Kürt açılımı adıyla, Kürt devletinin kuruluş oluşumunu hazırlayacak ve bebek katilinin, cezaevinden çıkmasını sağlayacak. Bu ikili koalisyon devam ederken, Meclis’te 4 bakan yargılanıp, yeni Meclis komisyonları aracılığıyla bu yargılanma kaçak bir yerlerde sona erecek. Böylece Washington ellerindeki kiri yıkamış olacak. 
Yani demek istiyorum ki, bu koalisyon hesaplarına nane olacağını sanan, kaçak bina sahiplerinin defteri, zaten dürülmüş durumda. Şimdilik, sadece konuşuyorlar. Belki, görse görse, bir bayram daha görebilir. Tekrar bayramınız kutlu olsun. 

Yazarın Diğer Yazıları