Yazlık Saray için "kamulaştırma" kararı

Yazlık Saray için "kamulaştırma" kararı
Cumhurbaşkanlığı yazlık sarayı için Okluk Koyu'daki arazinin kamulaştırılacağı bildirilirken, bazı arazi sahiplerinin değeri dönüm başına 1 milyon Türk Lirasına varan arazilerine 90 bin ila 165 bin TL arası teklifler verildiğini iddia etti.

Gökova Körfezi’ne yapılan Cumhurbaşkanlığı yazlık konutu nedeniyle bölge sakinlerinin arazileri için kamulaştırma kararı verildi.

DW Türkçe'nin haberine göre, geçtiğimiz haftalarda Marmaris Kaymakamlığı tarafından hak sahibi vatandaşlara "Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinde kullanılmak amacıyla kamu yararı kararı alınmıştır" ifadesiyle resmi yazı yollandı ve hak sahipleri, arazilerinin bedeli için pazarlık yapmak üzere kaymakamlığa davet edildi.

Hükümetin aldığı kamulaştırma kararı kapsamında vatandaşlarla pazarlıklar başladı. Adının açıklanmasını istemeyen bir vatandaş, dönümü 1 milyon Türk Lirasına varan arazilerine 90 bin ila 165 bin TL arasında değişen fiyatlarda tekliflerde bulunulduğunu ve kamu yetkililerinin, vatandaşlara tekliflerini kabul etmedikleri taktirde hukuki yola başvurabileceklerini hatırlattığını öne sürdü.  

BELEDİYE BAŞKANI: "YETKİMİZ YOK"

Marmaris Belediye Başkanı Muhammet Ali Acar, konuyla ilgili herhangi bir yetkilerinin bulunmadığını söylüyor. "Bizim sorumluluk alanımız içinde. Ancak Cumhurbaşkanlığı köşkü için yetki ve sorumluluğumuz yok" diyen Acar, 200 dönüm arazi için kamulaştırma kararı alındığını bölge sakinlerinden öğrendiğini söylüyor.

KOYUN TURİZME TAMAMEN KAPATILMASI KORKUSU

Bölgede yaşanan en büyük endişe ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koya birkaç defa gidişinde olduğu gibi Okluk Koyu’nun güvenlik gerekçesiyle yaya, araç ve deniz taşıtı trafiğine tamamen kapatılması.

Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkan Yardımcısı Mustafa Demiröz kitle örgütlerinin tepkili olduğunu belirtiyor. Demiröz, "Okluk Koyu çok hassas bir öneme sahip. Daha konutun inşa aşamasında bile bir takım kısıtlamaları gördük" diyor. Demiröz, geçen ay bir basın açıklaması yapmak istediklerini ancak güvenlik güçlerinin kendilerini engellediğini belirterek, endişesini "Okluk Koyu’nun yazlık konut yapıldıktan sonra tamamen kapatılacağından korkuyoruz" diyerek ifade ediyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) 27’inci Dönem Muğla Milletvekili olan Süleyman Girgin de Okluk Koyu’nda neler olup bittiğini, soru önergesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sorduğunu, ancak şu ana kadar bir yanıt alamadığını belirtiyor. Girgin’in verdiği bilgilere göre, Okluk Koyu’nun turizme tamamen kapatılıp kapatılmayacağı bilinmiyor.