Yeni askerlik modelleri belli oldu

Yeni askerlik modelleri belli oldu
Bedelli askerliğin gelmesinin ardından üzerinde durulan yeni askerlik sisteminin detayları belli olmaya başladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında toplanan heyetin 3 farklı sistem üzerinde durduğu öne sürüldü.

Başta askerlik yükümlülüğü süresinin kısaltılması olmak üzere zorunlu askerlikle ilgili birçok konunun görüşüldüğü bu çalışma kapsamında en ilginç tekliflerden birisinin iş dünyasından geldiği öğrenildi.

İş insanları ve bazı meslek kuruluşları, birçok işletmede ‘çekirdekten yetişme’ meslek sahibi olan ancak askerliğini yapmamış çalışanlar olduğuna dikkat çekerek, bu kişilerin askerlikleri sırasında yaptıkları veya ilgi duydukları diğer alanlarda da ‘resmi mesleki sertifikaya sahip olabilmelerini’ önerdi. Hiçbir meslek sahibi olmayanların da bu sürede meslek edinebilecekleri, kursların da en çok hangi alanda ara eleman ihtiyacı duyuluyorsa bu alanlarda düzenlenebileceği belirtildi.

İNTERNETTEN EĞİTİM

Yurt dışında master veya doktora eğitimi gören öğrencilerin eğitimlerinden eksik kalmamaları için internet üzerinden online eğitim alıp alamayacakları da, üzerinde düşünülen konulardan biri. Ancak kışlalarda buna imkân tanınmasının ‘devletin siber güvenliği’ açısından tehlike içerebileceğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle öğrencilerin askerliklerini okullarının uzun tatile girdikleri dönemlerde yapmalarına imkân tanınmasının şimdilik ağır bastığı ifade edildi.

Bedelli askerliğin 3 haftalık kısa eğitime tabi olunmadan sadece ücret ödenerek yapılması yönünde taleplerin devam ettiği ancak buna Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Akar’ın olumsuz baktıkları öğrenildi. Her iki ismin de, “Aidiyet duygusu açısından kışla havası yaşanmalı, bu nedenle temel askerlik yapılmalı. 21 günlük askerliği yıllarca anlatacakları anıları olmalı” görüşünde olduğu bildirildi.

9 AY VE BEDELLİ SEÇENEĞİ

Yeni askerlik sistemiyle ilgili askeri kulislerde konuşulan iddialara göre, halen 12 ay uzun dönem ve 6 ay kısa dönem olarak uygulanan zorunlu askerlik her yükümlü için aynı sürede tamamlanacak. Üzerinde en fazla durulan askerlik süresi seçeneği olarak 9 ay konuşuluyor.

Bu kapsamda eğitim seviyesine bakılmaksızın her yükümlü askerliğini 9 ayda tamamlayacak. İddialara göre bedelli askerlik uygulamasının kalıcı hale getirilmesine yönelik alternatif üzerinde de çalışılıyor. “Üç aylık zorunlu temel askerlik eğitiminin ardından yükümlülerin belli bir bedel karşılığında geri kalan süre için askerliği yapmış sayılmaları” seçenekler arasında bulunuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, meslek lisesi mezunlarının kısa dönem askerlik yapabilmeleri için hazırladıkları düzenlemeyi, Milli Savunma Bakanlığı’na sunduklarını ve teklifin değerlendirildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesi’nde “Milli Sanayi İçin Nitelikli İnsan Kaynağı” başlıklı oturumda konuşan Büyükdede, hem sanayide hem de savunma sanayisinde nitelikli ara eleman kaynağının önemine dikkat çekerek, meslek lisesi mezunlarına yönelik bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

Meslek lisesi mezunlarının askerlik sorunuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’yla temasta olduklarını ifade eden Büyükdede, şunları söyledi: “Meslek lisesi mezunlarının askerliğinin ötelenmesi ve bu sürecin sonunda da daha kısa süreli askerlik yapabilmelerine yönelik bir düzenleme hazırladık. Milli Savunma Bakanlığı’na sunduk. Komutanlarımız inceliyor. Hatta bizim ilk götürdüğümüz teklif daha başkaydı. 3 yıl işletmelerde sigortalı çalışsınlar, sonrasında da kısa dönem yapsınlar diye teklifte bulunmuştuk. Şimdi tüm bunlar değerlendiriliyor.”