Yeni Bir Kariyer İçin Geleceğin En Umut Veren 5 Sektörü

Yeni Bir Kariyer İçin Geleceğin En Umut Veren 5 Sektörü
Dünya hızla değişiyor, hem de daha önce hiç yakalayamadığı bir hızda! Geçtiğimiz son iki yılda Covid-19 pandemi süreci bu değişimi daha da belirgin hale getirdi. Tüm dünya hemen hemen her işin uzaktan yapılabilir olduğunu gördü ve ortaya yeni fırsatlar ve sektörler çıkmaya başladı. Gelin bu geleceğin sektörlerine biraz daha yakından bakalım.

Kariyeriniz hangi aşamasında olursanız olun, yeni bir iş ve sektör değişikliği her zaman mümkün. Tabii başarılı bir şekilde sektör veya kariyer değişikliği yapabilmek için güçlü bir CV sahibi olmak şart. Güçlü bir özgeçmiş sahibi olarak, deneyimlerinizi, yeteneklerinizi listeleme becerileriniz sayesinde sektör değişikliğine gitmek ve geleceğin sektörlerinde kariyer sahibi olmak sandığınızdan da kolay.

En Hızlı Büyüyen Sektörler Nelerdir?

Dünyadaki gelişen ve kaybolan işleri takip etmek eskisinden de zor. Her güne yeni ve bir öncekinin daha gelişmiş bir versiyonu olan fikir ve ürünlerle uyanıyoruz. Artık insanların dikkat ve ilgi süreleri de eskisine nazaran çok daha kısa. Durum böyle olunca da sektörde kalabilmek bile çok önemli bir yarış ve rekabet işine dönüşüyor. Şu anda en hızlı büyüyen sektörler, değişime ayak uydurabilen ve toplumun taleplerine yönelik hedeflerini güncelleyen bir iş gücüne sahip işletmeler tarafından belirleniyor.

Geleceği Parlak En Önemli 5 Sektör

Yeni bir iş için, hangi sektörlerin geleceği parlak? İşte geleceği parlak, kariyeriniz için en önemli 5 sektör.

Yapay Zeka ve Veri Bilimi

Yapay zeka ve veri bilimi sektörü günümüzde en hızlı büyüyen ve geleceği en parlak sektörlerin arasında en üstlerde yerini alıyor. Son beş yılda, yapay zeka sektörü dünyanın en zengin şirketleri tarafından milyon dolarlık yaptırımlar aldı ve inanılmaz bir gelişime tanıklık etti.

Artık yapay zeka ve veri bilimi tüm sektörlerde hizmet veren şirketlerin ihtiyaç duyacağı bir alan. Herhangi bir şirket, eğer elindeki verileri nasıl kullanacağını bilmiyorsa, o bilgilerin şirkete herhangi bir getirisi olmuyor. Örneğin, Facebook kullanıcılarının kendisine gönüllü olarak verdiği verileri yapay zeka ve veri bilimine yaptığı yatırımlar sayesinde kullanamıyor olsa, şu anda sıradan bir platform olur ve dünyanın en zengin şirketlerinden biri olamazdı.

Yazılım ve Teknoloji

Yazılım ve teknoloji sektörü tam olarak yeni popüler olan bir sektör olmasa da özellikle Covid-19 pandemi sürecinde sektöre olan talep, önceki yıllara göre %25 oranında bir artışa tanıklık etti. Zaten her geçen yıl gelişip büyüyen bu alan artık geri döndürülemez bir gelişim sürecine girdi.

Beklenenden bile hızlı bu gelişmenin nedenlerinden biri de internet kullanımının artması. Pandemi öncesinde ofis içinde halledilen pek çok işin çevrimiçi platforma taşınması beraberinde veri güvenliği endişesini de beraberinde getirdi. Sadece çevrimiçi bilgi güvenliği konusunda bile sektörde büyük bir talep oluştu ve yakın gelecekte de siber güvenlik alanında yazılımcılara olan talebin artacağı tahmin ediliyor.

Turizm ve Konaklama

Her ne kadar pandemi turizm sektörüne önemli bir darbe vurmuş gibi düşünülse de aslında pandeminin bu sektöre etkisi daha çok devrimsel oldu. Artık turizm ve konaklama endüstrisi gelenekselleşmiş halinden çok yeni modern bir versiyonuna doğru hızlı bir dönüşüm içinde.

Pandemi konaklama anlayışında da çok şey değiştirdi. Genellikle otellerin tekelinde olan bu sektör, Airbnb gibi araçlarla çok daha fazla münferit işletmenin de dahil edilmesiyle yeni bir şekil aldı.

Artık turizm ve konaklama demek otel demek değil. Eko turizm, niş turizm ve alternatif konaklama seçeneklerinin de popülerleşmesi, geleceğin en umut vadeden sektörlerinden biri olarak karşımızda.

Dijital Pazarlama

Dijital pazarlama ve kullandığı kanallar geleneksel pazarlama yöntemlerini tarih sayfalarında bırakmak üzere. Artık pek çok alışkanlıklarımızın değişmesi gibi, pazarlamacıların fark ettiği üzere bir ürün satın almak istediğimizde de baktığımız ilk yer internet oluyor.

Artık bir ürünün satması için internet görünürlüğünün yüksek ve kullanıcı yorumlarının iyi olması gerekli. Pandemi de bu rüzgarı arkasına almış sektöre iyice katkıda bulunduğu için, artık dijital pazarlama en çok talep gören ve halen daha çok fazla profesyonel açığı bulunan altın sektörlerden biri.

Geleneksel ve Alternatif Tıp

Geleceğin sektörlerinden bahsediyorsak alternatif tıp ve geleneksel yöntemlere değinmeden edemeyiz. Yoga, mindfullness, akupunktur gibi alternatif iyileşme yöntemlerini duymuşsunuzdur.

Artık insanlar kalabalık şehirlerde, kendi doğalarından uzakta yaşarken ruhlarına iyi gelecek çözümler arıyor, özellikle uzak doğu geleneksel arınma yöntemleri popülerliğini her geçen gün arttırıyor. Son yıllardaki büyüme ve gelişme hızına bakılırsa, geleneksel ve alternatif tıp geleceğin en umut vadeden sektörlerinden biri diyebiliriz.

CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yeni mesleğinizi ve hangi sektörde ilerlemek istediğinizi belirledikten sonra, atmanız gereken en önemli adım, profesyonel bir CV hazırlamak. CV’nizin güncel bilgilerinizi içerdiğinden emin olmanız çok önemlidir. İşverenlerin sizi farkedebilmesi ve diğer başvuranlardan ayrılmanız için henüz özgeçmiş detaylarınızın olduğu kısma başlamadan bir özet eklemenizde fayda bulunur. CV’de açıkladığınız eğitim ve iş deneyimlerinizin yanı sıra beklentilerinizi ve motivasyonunuzu bu bölüme ekleyebilirsiniz. Sonrasında da sırasıyla iş tecrübelerinizi, eğitiminizi, ilgi alanlarınızı ve son olarak da referanslarınızı ekleyebilirsiniz.

Sonuç

Sürekli değişen modern dünyamızda çağa ayak uydurmak çok önemlidir. Geleceğin sektörlerinde kendinize sağlam bir kariyer inşa etmek istiyorsanız, ne istediğinize karar verip, güçlü bir CV hazırlayarak yeni sektörlere yelken açabilirsiniz.