Yeniçağ bugün bu başlıkla çıktı

Yeniçağ bugün bu başlıkla çıktı
Yeniçağ Gazetesi bugün muhteşem bir başlıkla okuyucularıyla buluşuyor.

Yeniçağ bugün bu başlıkla çıktı

Fatih Erboz-Feride Soyer- Yeniçağ

Yeniçağ gazetesi bugün gündem olacak bir manşetle okuyucularıyla buluşuyor. Fark yaratan başlıklarıyla gündem belirlemeye devam eden Yeniçağ Gazetesi, yine okuyana "İşte bu" dedirtecek bir başlıkla çıktı.

Hemen herkesi ilgilendiren bu manşeti ve haberi okumak için gazetenizi bayinizden istemeyi unutmayın…

Kapımızdaki tehlike: Küçük Afganistan

Hakkı Pekin, İdlib''teki sorunun çözülmesi gerektiğini belirterek, "PKK Türkiye''den çıkarken biz Irak''ta operasyon yapıyoruz. Ancak esas sorun Suriye''de" dedi.

ESKİ Genelkurmay İstihbarat Başkanı, Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Suriye''nin İdlib kentinde terör örgütü PKK''nın uzantısı PYD''nin varlık gösterdiği bölgenin çıban başı haline geldiğini söyledi. Kürt sorununu siyasi anlamda çözmek noktasına gelinmesinin karşı tarafa taviz vermek anlamına gelebileceğini kaydeden Pekin, şöyle devam etti:

"Türkiye buna hazır mı? Eğer yeni bir süreç başlarsa terör örgütü PKK, Türkiye ve Irak''tan çıkabilir. Bunun karşılığında kurulacak özerk bölgeyi Türkiye''nin tanımasını isteyebilirler. PKK terör örgütü Türkiye''den çıkıyor, Türkiye Irak''ta operasyonlarını sürdürüyor, esas sorun Suriye''de. Türkiye''nin Suriye''deki esas soruna dönebilmesi için öncelikle İdlib''deki sorunu çözmesi gerekiyor. İdlib''de kontrolu almak için çabalayan terör örgütü Heyet Tahrir el Şam (HTŞ), bölgeye yüzde 90 oranında hakim. Orada tüm grupları kontrol altına aldılar. Bazı gruplar ise kontrol ise hale direniyor. M-4 karayolunun 6 kilometre kuzeyi ve güneyi kontrol altına alınacaktı ama bu olmadı. Kontrol altına alamayan gruplar saldırılarda bulunup Türkiye''nin gözlem noktalarının ardına kaçıyorlar. Suriye ve Rusya da operasyon yapıyor. Türkiye''nin güçleri ve gözetleme noktaları var ancak, HTŞ var bölgede. Rusya bölgede tam kontrole sahip olmadığı için hem kendisi hem de Suriye bu durumdan rahatsız. ABD''lilerin ve YPG''nin bulunduğu bölgede ise özerklik istekleri var. Bu Türkiye için büyük bir tehdit."

İsmail Hakkı Pekin, Türkiye''nin İdlib''deki sorunu çözmesi durumunda Ruslarla karşıya karşıya gelmekten de kurtulacağını ifade etti. Suriyelilerle anlaşma yapıp sığınmacıların oraya gönderilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Pekin, şöyle dedi: 

"Çözüm buradan geçiyor. ABD, terör örgütü YPG''ye yardım ediyor. Bunun yanı sıra Rusya da YPG ile görüşüyor. Rusya, YPG meselesini Suriye toprak bütünlüğü içinde çözmek istiyor. Bunun için çalışıyor. ABD, bölgeden çekilirken, Suriye''deki YPG sorununun çözülmesini istiyor. Yani bölgedeki Kürt sorunun çözmek istiyor. ABD burada Türkiye''deki PKK / KCK meselesini, hem Suriye''deki bölgeyi, hem de Irak''taki durumu içine alacak bir çözümü planlıyor. Buna yönelik bir süreç hesaplıyor. Yaşanan gelişmeler bunu gösteriyor. Rusya, ABD''nin anlaşarak bölgeyi Türkiye''ye teslim etmesinden çekiniyor. Rusya''nın hesabı İdlib. ABD''nin hedefleri, göç konusu, Türkiye içindeki radikal unsurların uzantıları eylem yapabilir. Türkiye, Suriye ile görüşüp antlaşma gereği İdlib sorunu çözmeli. İdlib sorunu çözdükten sonra sığınmacıların dönmesini sağlayabilir."

5 MİLYON SURİYELİ MÜLTECİ DAHA TÜRKİYE''YE GELEBİLİR

CHP''li Toprak, İdlib''de önümüzdeki dönemde Suriye ve Rusya''nın ortak operasyon düzenlemesi halinde 5 milyon kişinin Türkiye''ye geçmek zorunda kalabileceğini söyledi. 

İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, İdlib''in çok ciddi bir göç sorununa gebe olduğunu, Türkiye''nin Suriye''nin bu kentinde yaşananlara mutlaka bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. Türkiye''nin yeni bir göç dalgası ile karşılaşmasının artık an meselesi olduğunu ifade eden Toprak, şöyle dedi:

"Suriye''nin İdlib kentinde şu anda 5 milyon civarında insanın olduğu biliniyor. Rusya ile Suriye rejiminin bölgeye geniş çaplı bir operasyon düzenleme ihtimali de her geçen gün artıyor. Bu operasyon Türkiye''ye rağmen olacaktır. Türkiye''nin artık buradaki sorunu çözmek için çok ciddi bir diplomasi trafiği gerçekleştirmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Soçi''de gerçekleştirilecek Erdoğan- Putin görüşmesinde Rus tarafı önümüze belki de İdlib''de düzenlenecek operasyonlara ilişkin olarak bir dosya koyacak. Türkiye''de iktidar daha ciddi bir yaklaşım sergileyip Suriye yönetimi ile masaya oturmalı. Türkiye, Afganistan''daki Taliban ile görüşüyor ancak Suriye resmi hükümeti ile görüşmüyor. Suriye''ye yönelik bu anlayışı bir kenara bırakıp İdlib''deki sorunu çözmemiz gerekiyor."

Erdoğan Toprak, Türkiye''nin göç ile mücadelesinin artık ülke gündeminin önemli konularından biri haline geldiğini ve bunun da ilk adımının sınırların güvenliğinden geçtiğini kaydetti. Toprak, Türkiye''nin sınır sınır güvenliği kadar etkin diplomasiye de başvurması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: 
"Suriye başta olmak üzere komşu ülkelerle de etkin diplomasi gerekiyor. Ayrıca artık göçmen yükünü Avrupa Birliği ile paylaşmak gerekiyor. Bunun için etkin diplomasi gerekir. İdlib''den geçecek olanları mutlaka Suriye''de tutmak gerekiyor. Daha fazla yük almadan bu sorunu Suriye''de, bulunduğu yerde çözmek gerekiyor. Bunun için de Suriye yönetimi ile görüşmek çözüm olarak gözüküyor."

Erdoğan Toprak, iktidarın Türkiye''deki göçmen sayısını ve bu sorununun çözümünü bilmediğini de söyledi. Anadolu''nun hemen hemen tüm kentlerinde göçmen bulunduğunu kaydeden Toprak, şöyle dedi: "Her gittiğimiz yerde göçmen konusunu karşımıza çıkıyor. Arap ve Afgan göçmenler şu anda her yerde. Türkiye''yi yönetenlerin buna da bir çözüm üretmesi gerekiyor. Bu insanlar ne olacak? Bu sorunun cevabını iktidar net olarak veremiyor. Ucuz iş gücü olarak bakmak hatalı bir anlayış. Türkiye''nin zaten 10 milyon işsiz insanı var. Anadolu''nun birçok kenti artık göçmen gerçeği  ile yaşıyor. AKP iktidarı bunun farkına varmalı. Daha gazla göç yükü almamalı, göçmen yükünü de özellikle AB ile paylaşacak dış politika adımlarını atmalı."

İlgili Haberler