Yerel seçimlerde yara alan AKP sistemi mi değiştiriyor?

Yerel seçimlerde yara alan AKP sistemi mi değiştiriyor?
Hükümete yakın Yeni Şafak, yerel seçimlerde büyükşehirleri kaybederek ağır yara alan AKP'nin yerel yönetimde değişikliğe gidileceğinin sinyalini verdi.

Yerel seçimlerde büyükşehirleri kaybeden AKP'nin seçimlerin ardından yerel yönetimlerde Cumhurbaşkanlığı sistemi ile uyumlu bir modelin üzerinde durulduğu iddia edildi.

Hükümete yakın Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmasında sinyalini verdiği 4,5 yıllık seçimsizlik döneminde atılması beklenen yapısal reformlar adımlarında mahalli idarelere ilişkin de çarpıcı hedefler yer alacak.

Yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle uyumlu mahalli idare hedefler arasında. Bu kapsamda belediye çalışmalarının daha verimli ve etkin bir hale getirilebilmesi için ilk olarak, belediyelerin icra gücü artırılacak. Bu amaçla mahalli idarelere yeni yetki ve görevler sağlanacak.

BAŞKANLA GELİP GİDECEKLER

Merkezin görev alanında olan bazı işler mahalli idarelere devredilecek. Belediyelerin mali kaynakları güçlendirilecek. Belediye üst yönetimlerinin (bağlı kuruluşlar dahil) belediye başkanı ile birlikte göreve gelmesi ve ayrılması sağlanacak.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile merkezde sağlanan güçlü yönetim modelinin belediyelere taşınması çevçevesinde ilçe belediyeleriyle ilgili de düzenlemeler yapılması planlanıyor. Büyükşehirlerle ilgili yapılacak düzenlemenin daha önce yapılan büyükşehir yasasıyla birlikte TBMM'ye getirileceğini belirtiliyor. Büyükşehir yasasıyla beraber özellikle ilçe belediyelerinin yetkileri yeniden düzenlenecek. Bu kapsamda, ilçe belediyelerinin yetkilerinin artırılması planlanıyor.