Erdal Güven'den Hiroşima paylaşımı: Ümidini kesen insanlara doğa umut verdi

Erdal Güven'den Hiroşima paylaşımı: Ümidini kesen insanlara doğa umut verdi
Yıllarca Tokyo muhabirliği yapan Erdal Güven, ABD tarafından Hiroşima’ya atom bombası atılışının 76. yıl dönümünde dikkat çekici ifadeler kullandı. Güven, “O günlerde yaşamdan neredeyse tamamen ümidini kesen insanlara ise doğa umut verdi.” dedi.

"Ümidini kesen insanlara doğa umut verdi"

Tam 76 yıl önce, milyonlarca insanın ölümüne, sakat kalmasına, canını kurtarmak için yerini yurdunu bırakıp göç etmesine yol açan İkinci Dünya Savaşı bitmiş gibiydi.

Sovyetler Birliği askerleri, Berlin’e girmiş, savaşın mimarı Hitler intihar etmiş, Almanya teslim olmuştu. Böylece, çok kanlı ve zalim bir savaş faşist güçlerin yenilgisiyle sona eriyor, insanlık tarihinde yeni bir dönem başlıyordu.

Ancak Nazi Almanyası’nın müttefiki olan Japonya’nın cephesinde ise durum çok farklıydı. Japonya, aldığı yenilgilere karşın, teslim olma eğilimi göstermiyor, karşısındaki, başta ABD olmak üzere müttefik güçlere karşı savaşı sürdürüyordu.

İşte bu ortamda, İkinci Dünya Savaşı boyunca ABD Başkanlığı görevini yapmış olan Franklin D. Roosevelt’in 12 Nisan 1945 günü ölmesi üzerine, onun yerine geçen, yardımcısı Harry S. Truman’ın kararıyla dünyada ilk kez bir nükleer bomba Japonya’nın Hiroşima kenti üzerinde patlatıldı.

“ÜMİDİNİ KESEN İNSANLARA DOĞA UMUT VERDİ”

Yaklaşık 25 yıl botunca Japonya’da yaşayan ve Hürriyet gazetesinin Tokyo temsilciliğini de yapan Erdal Güven, Hiroşima’ya atom bombası atılışının 76. Yıl dönümünde dikkat çekici bir açıklama yaptı.

Güven, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biriyle tam 75 yıl önce tanıştı.

ABD atom bombasını ilk kez 6 Ağustos 1945''te Japonya''nın Hiroşima kentinde kullandı. Kentte yaşayan 350 bin kişiden 140 bini hayatını kaybetti.

Bombanın yaydığı radyasyon ilerleyen yıllarda da çok sayıda ölüme neden oldu, etkileri uzun yıllar sürdü.

O günlerde yaşamdan neredeyse tamamen ümidini kesen insanlara ise doğa umut verdi.

Bombanın yaydığı radyasyonla kömüre dönen ağaçlar, tüm umutsuzluğa rağmen yeniden filiz verdi.

Şimdi o ağaçlar, felaketlerden etkilenen başka bölgelerde umutları yeşertiyor.”

İlgili Haberler