YSK, Binali Yıldırım'a süre verdi!

YSK, Binali Yıldırım'a süre verdi!
Avukat Sedat Vural, YSK’ye başvurarak Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa zorunluluğu bulunup bulunmadığı konusunda ilke kararı verilmesini istedi. YSK, kararında seçim takvimini anımsattı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığına aday olan TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın görevinden istifa edip etmemesi konusunda ilke kararı almadı. 

Avukat Sedat Vural, YSK’ye başvurarak AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın anayasa ve yasal hükümler karşısında görevinden istifa zorunluluğu bulunup bulunmadığı konusunda ilke kararı verilmesini istedi.

Vural’ın başvurusunu değerlendiren YSK, aldığı kararı Vural’a iletti. YSK kararında seçim takvimini anımsattı.

İlke kararı alınması için yapılan başvurunun değerlendirildiğine işaret edilen kararda şöyle denildi: “Adaylık ile ilgili sürecin başlamamış olması, adaylıkla ilgili süreçte bu konu ile ilgili itiraz yapılması halinde, itiraz konusunun nihai inceleme merciinin kurulumuz olması, kurulumuzun itiraz olarak önüne gelme ihtimali bulunan bir konuda nihai karar niteliğinde ilke kararı almasının hukuken mümkün olmaması gözetilerek, ilke kararı alınması talebinin reddine karar verilmiştir.”

Kararı değerlendiren avukat Sedat Vural, “Yıldırım kararı YSK’nin istifa zorunluluğunu, seçim takviminde belirlenen adaylık itiraz sürecinde karara bağlayacağını içermektedir. Bu süreçteki itirazın geri dönülmez yaptırımı, adaylık iptali ile karşılaşmaktır. Aslında başvurumun incelenip karara bağlandığı vurgusu ve yayımlanan karar, istifa konusundaki muhataba, seçim takvimi adaylık itiraz sürecine kadar düşünme ve gereğini yapma konusunda hukuksal hatırlatmadır” dedi.
 

İlgili Haberler