Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Armağan KULOĞLU

Armağan KULOĞLU

Yunanistan'a özel bir davranış ''ağlamak''

Yunanistan'a özel bir davranış ''ağlamak''

Uluslararası ilişkilerde önemli olan; ülkenin çıkarlarını, bekasını, güvenliğini, halkın huzur ve refahını sağlayacak doğru ve uygun politikalar üretmek, bunları da etkin diplomasiyle sahada uygulamaktır. Bu uygulamayı etkin kılacak hususlar ise ülkenin sahip olduğu millî güç unsurları ve diplomatik maharettir.

Zayıf ülkeler, varlıklarını devam ettirebilmenin ötesinde, hakkı ve hukuku da olmayan imkânlara kavuşmak için, onurundan da feragat ederek, başka güçlerin himayesine sığınabilirler. Onlardan, kendisini de acındırarak, bazı taleplerde bulunmayı tercih edebilirler. Yüz buldukça şımarır ve doyumsuz bir hâl de alabilirler.

Yunanistan, hakkı ve hukuku olmayan çıkarlar peşindedir. Bunları da, yeterli gücü olmadığından başka güçlerin desteğiyle elde etmeye çalışmaktadır. Şikâyeti ve ağlamayı da bir dış politika argümanı olarak kullanmaktadır.

Türk ve Türkiye düşmanlığından beslenen Yunanistan, AB üyesi olmanın avantajını Türkiye aleyhinde kullanmakta, ABD yönetimindeki Yunan kökenli veya sempatizanı siyasetçiler ve Rum lobisinin desteğiyle, Türkiye''nin hakkı ve hukukunu gasp etmeye çalışmaktadır. ABD''yle yaptığı savunma anlaşmasıyla, egemenliğini sorgulatacak düzeyde sırtını ona dayayarak, boyundan büyük çıkışlar yapmaktadır.

Yunanistan, son günlerde Fransa ve Almanya''yla yaptığı çıkar anlaşmaları ve Türkiye''yi şikâyet eden bu garip politika uygulamasıyla, onları da Türkiye aleyhinde tutum içine çekmiştir.

Türkiye''yi Fransa''ya şikâyet etti

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Fransız Dışişleri Bakanı Colonna''yla görüşmek üzere Paris''e gitmiş ve Türkiye''yi şikâyet etmiştir. Şikâyetinde, kendilerini masum ve mağdur göstererek, Türkiye''nin söylemlerini tırmandırdığını ve bölgeyi istikrarsızlaştırdığını söyleyecek kadar ileri gitmiştir. Fransa sayesinde her türlü dış tehdide karşı güçlendiklerini ifade etmiştir.

Fransız Colonna ise, Yunanistan''ın egemenliğine yönelik tehditler karşısında yanlarında yer alacaklarını ve her hâlükârda Yunanistan''dan yana olacaklarından emin olmalarını söylemiştir.

Fransa, Yunanistan''la, açıkça Türkiye''ye karşı olduğu belli olan bir savunma anlaşması yapmış, Ermeni meselesinden AB''yle ilişkilere, Dağlık Karabağ''dan PKK/PYD''yi desteklemeye kadar Türkiye aleyhinde politikalar izlemiştir. Fransa''nın, Yunanistan''ın bu denli yakınmaları karşısında sessiz kalmadığı, onun da kendi çıkarları için Türk düşmanlığı yapmakta bir sakınca görmediği anlaşılmaktadır.

Kervana Almanya da katıldı

Almanya''da iş başına yeni gelen Dışişleri Bakanı Baerbock, önce Atina''ya gitmiş, devamında da Türkiye''ye gelmiştir. Atina''daki görüşmede Dendias''ın Baerbock''e Türkiye''yi şikâyet ettiği ortaya çıkmıştır.

Dendias, Türkiye''ye, deniz gücü dengesini bozacağı gerekçesiyle denizaltı satışının durdurulmasını talep etmiş, Türkiye''nin Kıbrıs''ta işgalci olduğunu, Yunanistan''ın ve diğer devletlerin egemenlik haklarını ihlal ettiğini söylemiştir.

Türkiye ve Almanya dışişleri bakanlarının düzenledikleri ortak basın toplantısında, Baerbock''un göreve yeni geldiği için konulara hâkim olmadığı ve Yunanistan''daki şikâyetlerden etkilendiği anlaşılmıştır. Hatta okuduğu açıklama, sanki Atina''da Yunanistan''la birlikte hazırladıkları bir metin olduğu intibaını yaratmıştır. Ayrıca Türkiye''yi insan hakları ve AİHM kararlarına uymamakla suçlayacak kadar da ileri gitmiştir. Dışişleri bakanımızın verdiği yerinde cevaplar karşısında boş bakışlarla şaşkın bir görüntü vermesi, bu düşünceyi kuvvetlendirmiştir.

***

Yunanistan''ın ABD''yle yaptığı anlaşmada, Türkiye''nin de bir NATO üyesi olduğu dikkate alınmadan ona güvence verilmiştir. Yunanistan, adeta ABD tarafından işgal edilmiş ve Türkiye''ye karşı sanki bir ABD üssü konumuna getirilmiştir. ABD tarafından ölçüsüz bir şekilde desteklenmekte, donatılmakta ve takviye edilmektedir.

Yunanistan''ın ABD''den, Türkiye''ye uçak satılmaması talebi, maalesef ABD siyasetinde zemin bulmuştur.

Yunanistan''ın Türkiye düşmanlığı ezelidir. Türkiye''den aldığı dersler ya ona yetmemiş, ya da ağlamaktan ve mağduru oynamaktan başka çaresi kalmamıştır. Arkasını ABD''ye dayayan Yunanistan, her zaman olduğu gibi, Türkiye düşmanlığı kervanına diğer ülkeleri de katmaya devam etmektedir. Elbet bir gün foyası ortaya çıkar.

Yazarın Diğer Yazıları