Yunanistan'da cami açtırmayanlar Türkiye'de kilise turunda

Yunanistan'da cami açtırmayanlar Türkiye'de kilise turunda
Yunanistan Başbakanı Çipras, önce Ayasofya’yı ardından Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nu ziyaret etti, kilisedeki ayine katıldı. Ancak bir Türk siyasetçinin ya da normal vatandaşın, Atina’da toplu ibadet yapabilmesi imkânsız.

Yeniçağ / İstanbul

Yunanistan Başbakanı Çipras, Türkiye ziyareti programı sırasında Önce Ayasofya’yı ardından da Heybeliada’da 48 yıldır kapalı olan Ruhban Okulu’nu ziyaret etti. Çipras, (ateist olmasına karşın) Ruhban Okulu’nun kilisesinde düzenlenen ayine de katıldı. Ancak Müslüman bir Türk siyasetçinin, Atina’ya ziyarete gittiğinde toplu ibadetini yapabileceği bir cami bulunmuyor. Atina, Avrupa ülkelerinde camisi olmayan tek Başkent.

ATİNA’DA CAMİ AÇILIŞI YİNE ERTELENDİ

Kentte inşaatı tamamlanan Türk camisinin açılışı ise Yunan yetkililer tarafından sürekli ileri bir tarihe erteleniyor. Son olarak, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroglu, Atina'daki caminin daha önce 5 kez tarih verilen resmi açılışının bu yılın mart ayında yapılacağını duyurdu.

TÜRKİYE’DE BİN 388 ADET KİLİSE VAR

Türkiye´de, TBMM’nin geçen sene yaptığı yazılı açıklamaya göre toplam bin 388 adet tescilli kilise bulunmakta. 158 adet ile İstanbul, 69 kilise ile Mardin ve 57 kilise ile Aksaray en çok kiliseye sahip iller olarak görülüyor. Başkent Ankara’da ise 9 kilise var.

ATİNA’DA CUMA NAMAZI KILACAK YER YOK

Atina'da Cuma namazı ise Türkler tarafından oluşturulan mescitlerde kılınıyor. Yunan kanunlarına aykırı olan bu ibadethaneler, Türklerin toplu namaz kılabilmek adına tek seçenekleri. Atina’da açılması beklenen cami ise 850 metrekare büyüklüğünde ve 350 kişilik kapasiteye sahip.