Zamlar vatandaşın cebini yaktı onlar servetlerine servet kattı

Zamlar vatandaşın cebini yaktı onlar servetlerine servet kattı
Akaryakıtta gelen zamlar vatandaşın cebini yakarken, şirketler bu yıl da servetlerine servet kattı. Dünyanın en büyük 10 petrol şirketinin geliri yüzde 45,8 artarak 825 milyar doları aştı.

Akaryakıt fiyatlarına vatandaşın bütçesini zorlarken dünyanın en büyük 10 petrol şirketi gelirini bu yıl da arttırdı. Zenginliklerine zenginlik katan Aramco, Chevron, Equinor ve Lukoil''in geliri yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,8 artarak 825 milyar doları geçti.

10 büyük petrol firmasının bilançolarından derlenen verilere göre  bp, Chevron, Eni, Equinor, ExxonMobil, Lukoil, Rosneft, Royal Dutch Shell, Saudi Aramco ve TotalEnergies gibi petrol devlerinin geliri 2021''in ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 45,8 (259 milyar dolar) artarak 825 milyar dolara çıktı.

Şirketlerin geliri 2020''nin ilk yarısında 566 milyar dolar seviyesinde kalmıştı.

İlk çeyrekte geliri bir önceki yılın aynı dönemine göre en çok artan şirketler Aramco, Chevron, Equinor ve Lukoil oldu.

Bu dönemde Aramco''nun geliri yüzde 66,8, Chevron''un geliri yüzde 54,7, Equinor''un geliri yüzde 54,2 ve Lukoil''in geliri yüzde 53,8 artış gösterdi. Shell ise gelir artışı sıralamasında yüzde 29,4 ile kendine son sırada yer buldu.

Diğer yandan Brent petrol fiyatı ise dün 73,67 dolara kadar çıktı. Petrolün varili bugün yüzde 73,47 dolardan satılıyor. Petrol fiyatlarındaki bu yükseliş, akaryakıt fiyatlarına da yeni zammın habercisi niteliği taşıyor.

İlgili Haberler