Zarrab davasına diplomatik çözüm: Erdoğan, ABD ile görüşmüş

Zarrab davasına diplomatik çözüm: Erdoğan, ABD ile görüşmüş
ABD’de tutuklu bulunan İran kökenli işadamı Rıza Zarrab'ın geniş savunma ekibinde yer alan New York eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, “ABD'nin çıkarları doğrultusunda Türkiye'yle anlaşma sağlamaya çabalıyoruz, Erdoğan ile de görüştük” dedi.

Zarrab davasındaki amaçlarının ABD'nin güvenlik çıkarları doğrultusunda, Türkiye ile ABD arasında “Zarrab lehine” bir anlaşma sağlamak olduğunu söyleyen Rıza Zarrab'ın geniş savunma ekibinde eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey ile birlikte yer alan New York eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, "gerek Türkiye’nin önemli bir müttefik olarak görülmesi, gerekse ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları nedeniyle iki ülkenin de davanın diplomatik yollardan çözülmesine yakın durduklarını" belirtti.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜK

Bu çerçevede Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerin belirten Giuliani, bu görüşmelerden hem ABD Adalet Bakanlığı’nın ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın önceden haberdar olduğunu ifade etti. Giuliani ayrıca Ankara’da “Amerikan Dışişleri Bakanlığı temsilcisinden” brifing aldıklarını söyledi.

Giuliani ifadesinde, Erdoğan ile yapılan görüşmede kendisi dışında Mukasey ve avukat Larry Levy’nin de olduğunu belirterek, “Her ne kadar gizlilikle yürütülen bazı şeyler ortaya çıksa da Amerikan hükümetinin üst düzey yetkilileri bu konuda bir anlaşma sağlamak için kararlılıklarını sürdürmeye devam ediyor” dedi.

Rudy Giuliani, Zarrab’ın nükleer madde veya silah satmak yerine tüketim ürünleri ticareti yaptığını savundu. Bağlı şirketin Türkiye adına ABD’de faaliyetleri yaptığını ancak kendisinin şirketin bu çalışmalarında yer almadığını belirtti.

UZLAŞMA OLURSA TÜRKİYE ABD’NİN ÇIKARLARINI DAHA FAZLA SAVUNUR

Eski ABD Adalet Bakanı Mukasey de mahkemeye sunduğu ifadede, Zarrab davasındaki rolünü, “Amerikan ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda Türkiye ile bir uzlaşma sağlamak” şeklinde açıkladı.

Davada Zarrab’ın lehine gelişmeler sağlanması halinde Türkiye’nin Amerikan ulusal çıkarlarını daha fazla savunabileceğini öne süren  Michael Mukasey Türk ve Amerikalı üst düzey hükümet yetkililerinin Amerikan ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda olası bir anlaşma konusunda istekli olduğunu kaydetti.

İlgili Haberler