Tahta kaşık mutfaklarda tehlike saçıyor

Tahta kaşık mutfaklarda tehlike saçıyor
Tahta kaşık mutfaklarda tehlike saçıyor

Tencerelere zarar vermemesinden dolayı hemen her evde kullanılan tahta kaşıklar hastalıklara davetiye çıkarıyor. Zamanla çatlama

Tencerelere zarar vermemesinden dolayı hemen her evde kullanılan tahta kaşıklar hastalıklara davetiye çıkarıyor. Zamanla çatlamalar meydana gelen kaşıkta çatlak bölgelere yerleşen bakteriler ve deterjan kalıntıları kansere neden olabiliyor.

Yemek pişirirken sapının ısınmaması, hafif olması ve tencereyi çizmemesi nedeniyle sıkça tercih ettiğimiz tahta kaşıklar, temizliği ve kullanım ömrü doğru ayarlanmadığında kansere bile yol açabiliyor. Dr. Ayça Kaya hangi durumlarda tahta kaşıkların tehlike arz ettiğini ve neler yapılması gerektiğini anlattı. Son yapılan bazı araştırmalarda da gerek tahtadan olsun gerek metalden olsun kaşığın doğru kullanılıp temizlenmediği zaman sağlığımız için büyük tehlike arz edeceği gösterildi.


Zehirlenme yapıyor
Tahta kaşıklar kullanıldıkça üzerindeki cila akıyor ve kaşık da çatlama ortaya çıkıyor. Çatlayan kaşığın bu bölgelerine bakteriler yerleşiyor ve bu bakteriler yemek hazırlarken yemeğe geçebiliyor. Yine bu kaşıkları deterjanla yıkarken çatlak yerlerinde deterjan kalıyor ve bu deterjanlar vücutta zehirlenme yapabiliyor. Cilalı kaşıklar ayrıca kullanılırken zamanla ısının da etkisiyle üzerindeki cilalar akıyor ve bu cilalar vücut için toksik etki oluşturabiliyor ve kansere neden olabiliyor.


Cilasız olanı daha sağlıklı
Tahta kaşık satın alırken boyasız ve cilasız tahta kaşık almak daha sağlıklıdır. Kullanılan tahta kaşıkların çatladığı veya kırıldığı görüldüğü an yenisi ile değiştirmek gerekir. Bununla beraber metal kaşıkların da renk değişimi, matlaşma ya da çizilme olduğu zaman vücutta zehirlenmeye yol açacağı unutulmamalıdır.