Zona'dan sonra bir de bu çıktı. BionTech aşısı yaptıranlarda görüldü. Acil olarak inceleme başlatıldı

Zona'dan sonra bir de bu çıktı. BionTech aşısı yaptıranlarda görüldü. Acil olarak inceleme başlatıldı
İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pfizer- BionTech aşısını yaptıran bazı kişilerde, kalp kası iltihabı görüldüğü bildirildi. İsrail’in Pandemi Müdahale Koordinatörü Nachman Ash, bunun alışılmadık derecede yüksek olup olmadığının ve aşıya bağlı olup olmadığının belirsiz olduğunu açıkladı. BionTech aşısı yaptıranlar, daha önce de zona yan etkisiyle karşı karşıya gelmişti.

Son dakika haberine göre İsrail’de BionTech aşısıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Türkiye’de de uygulamaya konulan aşının İsrail’deki bazı insanlarda kalp kası iltihapçığına neden olduğu bildirildi.

Bakanlık, yan etki gösteren kişi sayısının henüz az olduğunu ve acil olarak inceleme başlatıldığını duyurdu. Ancak aşının kullanımının askıya alınması kadar ciddi bir durum olmadığı ve aşı uygulamalarının devam edeceği kaydedildi.

İKİNCİ DOZDAN SONRA OLDU

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İsrail’in Pandemi Müdahale Koordinatörü Nachman Ash, söz konusu durumun 2. doz aşılardan sonra görüldüğünü belirtti.

BionTech’ten yapılan açıklamaya göre durumdan haberdar olunduğunu bildirildi. Firma, yapılan ilk incelemelere göre İsrail’de bu durumun yaygın olarak yaşanmasının da etkisi olabileceğinin altını çizdi.

AŞI BAĞLANTISI VAR MI?

Ash, bunun alışılmadık derecede yüksek olup olmadığının ve aşıya bağlı olup olmadığının belirsiz olduğunu açıklayarak, “Sağlık Bakanlığı şu anda hastalık oranında fazlalık olup olmadığını ve aşılara atfedilip atfedilemeyeceğini inceliyor” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın henüz bir sonuca varmadığını vurguladı. Vakaların çoğunun ise, 30 yaş kişiler arasında görüldüğü bildirildi.

Aşı ile miyokardit arasında bir bağlantı belirlemenin zor olacağını ifade eden Ash, genellikle komplikasyon olmaksızın ortadan kalkan bir durum olan miyokarditin çeşitli virüslerden kaynaklanabileceğini ve önceki yıllarda da benzer sayıda vaka rapor edildiğini açıkladı.

İsrail Ben Gurion Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Direktörü Nadav Davidovitch, çıkan sonuçlarda iltihaplanmaların aşıyla kesin ilgisi olsa bile aşılamayı durdurmayacaklarını söyledi.

İlgili Haberler