ABD dünya kamuoyunda yenildi

               BM'in son kararı oldukça önemli. Dünyanın ortak aklını yansıtıyor.

                Ne diyor dünya?

               "ABD'nin kararlarını onaylamıyoruz" diyor.

                Başka?

                "İnsanlık vicdanı yaptıklarını kabullenmiyor" diyor?

Öyle ise?

                ABD açısından durum vahimdir.

                Niçin vahimdir?

Çünkü dünya toplumları, ABD'ye "buraya kadar" anlamına gelecek bir sınır çizmiştir. Bu saatten sonra uluslararası siyasetin şekli ABD açısından yeni bir dönemece doğru çevirilecektir. Artık ABD, eski jandarmalardan biri olma niteliğini eskisi gibi ne dayatabilecek ve ne de kullanabilecektir.

Zaten bunun böyle olduğunun göstergeleri çekirgenin Orta Doğu'daki sıçramalarından belli idi.

Hatırlarsanız soğuk savaş dönemlerinden beri ABD'nin tek amacı Orta Doğu'da tek başına kalmak ve bölgeyi istediği gibi yönetmekti.

Rusya'yı buralara uğratmamaktı.

ABD'nin tüm çabalarına karşılık Rusya'nın Çarlık döneminden beri yegâne amacı neydi?

Sıcak denizlere inmek ve orada etkin bir güç haline gelmekti.

Kim kazandı?

Rusya!

İşte sıcak denizlerin yanı başında. Hatta içinde. Üstelik epey de yol almış görülüyor.

                Bunun böyle olmasında ABD'nin bölge ülkeleri ile olan ilişkilerinin büyük rolü var. ABD, bölgede üstünlüğü, hegemonya ile sonlandırmak istedi. Yetmedi, ülkelerin rejimlerini değiştirecek bir dış güç olarak ortaya çıktı.

                O da yetmedi, bütün İslam dünyasını kana buladı.

                Adları sık sık değişen bütün "İSLAMCI" örgütlerin hem tasarımcısı, hem planlayıcısı oldu.

                "Demokrasi gelecek" diye işgal ettiği Irak'ın durumu ortada. 1991'den 2018'e tam 27 yıl boyunca kan ve gözyaşından başka hiçbir şey geldi mi?

Gelmedi..

Dolayısı ile Amerika sadece emperyal bir ülke değil. Ayın zamanda kan ve gözyaşı taşıyan bir ülke olarak bölgede derin izler bıraktı.

                Dolayısı ile Orta Doğu'da ABD kabul göremez..

                Görmemeli.

                Eğer görüyorsa bu Suudilerin siyasal sistemi ve Arap asabiyesi ile ilgilidir. Tarih bize ihanetin yüzyıllar evvel kimler aracılığı ile nasıl geldiğini haber veriyor.

Hatırlayınız..

Suudi Arabistan'ı kuranlar ile ABD'yi kuranlar aynı..

İngilizler..

1780'lerden sonra Osmanlı devletinden kurtarmanın yolu Abdulvahhab denilen bir adama İslam'dan yeni bir mezhep çıkarması için destek vermişlerdi.

Yine dikkatinizi çekerim. Batının her zaman İslam toplumlarında etkili olacak bir ya da bir kaç cemaat ya da dini grupla teması vardır. Her dönemde bunları siyasal operasyon için kullanmışlardır.

Kurtuluş Savaşının aleyhinde olan din adamlarını tarih arşivleri tek tek açıklıyor.. En net örnek İngiliz Muhhipleri Cemiyeti apaçık ortada duruyor.

Aynı politika bugün de devam etmektedir. Artık ABD için yenilgi kesinleşmiştir. İslam dünyası çekinerek de olsa itiraz edecek cesareti topladıysa gerisi gelecektir.

Sonuç olarak ABD'nin son operasyonu Arap Baharı idi. Beklediğini bulamadı. Son hamlesi ise Trump'ın Kudüs açıklamasıydı.. BM buna ezici bir çoğunlukla itiraz etti. Böylece ABD dünya milletlerinin vicdanında kabul görmediğini açık ve görülebilir bir testten geçerek öğrendi.. Bu durum, ABD politikalarını etkileyecektir.. Yansımalarını ilerde göreceğiz..

Yazarın Diğer Yazıları