Bedelli'de önkayıt dönemi

Ahmet Yabuloğlu'nun kendi sosyal medya hesabından yaptığı espri, inanılmaz taraftar buldu. Kaçıranlar için sevgili kardeşimin bu yazısını tekrarlıyorum:

"Bu nasıl adalet? 18 yaşında milletvekili olabiliyorsun ama 18 yaşında bedelliden yararlanamıyorsun. Yeteri kadar -asker doğan- Türk varken bir de 28 gün askerlik yaptırmak neyin nesi? Ayıptır yahu! Devlet askere gitmeyene 15 bin TL ödese daha iyi olmaz mı?"

Yabuloğlu, gelen büyük destek karşısında şu satırları da ilave etti:

"Teklifim yetersiz bulundu. Bedelli hakkının doğumla başlaması isteniyor. -Başvurulan her bebeye Maşallah, ana babasına birer Cumhuriyet Altını takılması- istekleri yağıyor. Bedelli Askerlik Yasası Resmi Gazetede yayınlanmadan, hazırlayıcılar yeni talepleri mutlaka dikkate almalı..."

Dahası var

Yabuloğlu'nun çığ gibi taraftar bulan göndermesi benim de aklıma neler getirdi neler. Bunların hepsini yazmaya kalksam, başıma  gelecekleri tahmin zor değil. En iyisi light haline getireyim; "Hazine ve Maliye bakanımız da -askerliği bedelle halledenlerdenmiş- yeminle yeni öğrendim."

Anlaşılan bu takım karavana yemeği sevmeyenlerden oluşuyor. Bildiğiniz gibi Sayın Berat Albayrak'ın kayınbiraderleri de aynı yoldan geçmişlerdi. Biri Deniz Hastanesi'nden rapor aldı. Diğeri parayı bastırdı...

Bir öneri

Son bedelli ile epey para toplanacağı belli. Ancak 28 günlük eğitim 15 bin liranın bir bölümünü kıyafet, postal ve atış malzemelerine harcatacak. Samimiyetle söylüyorum bu masrafı da ortadan kaldırmanın yolu basit.

Atış poligonlarının çoğaltılmasıyla masraf minimuma indirilmiş olur. Hem de epey müteşebbis para kazanır. Ne dersiniz?

***

Yorumcu 'F'ye cevap

Yaşar Usluer bu köşede yayınlanan son yazısı için epey mesaj aldı. Bunlara bir kişinin şahsında topluca cevap veriyor:

"Saygıdeğer Burhan abi,

Yine yazımı köşenize aldığınız için teşekkür ederim. Ancak bazı okurlar '-Başörtüsünün kanunla değil hoşgörü ile çözüleceğini-' yazdığımızı, bunun da tuttuğunu bilmediği için bizim başörtüsüne karşı olduğumuzu algılamışlar. Bu yanlış.

* Seçimden önce bir yazımda -Çok büyük baskı ve korku var- demiştim. Bahçeli'nin Akşener'e -Cumhurbaşkanlığı adaylığı için imza verenlerin Fetö'cülüğü araştırılsın- söyleminden sonra müşahit olacakların bile çoğunun vaz geçtiğini biliyorum. Dahası, beni tanıyıp da köşenizi okuyanlar telefonla tebrik ediyorlar ama, altına yorum yazmaktan korkuyorlar. Bunların arasından sadece bir kişi adını yazabilmiş. Korkudan adının tamamını bile yazamayan yorumcu 'F'nin söylediği kısmen doğrudur ama aslı şöyledir:

1- '30 Aralık 1925 tarihinde yasalaşan 701 Sayılı Kanun, Osmanlı paralarının tedavülden kaldırılarak yeni paralarla değiştirilmesini' ön görüyordu.

16 Mart 1926 tarihinde, 50, 100, 500 ve bin liralık banknot basılır ve ön yüzünde Reisicumhur Hazretlerinin resmi bulunur, hükmünün yer aldığı 3322 Sayılı Kararname yayınlandı. Bu yasa gereğince 1927 yılında basılan paralara Atatürk resimleri konuldu.

2- Atatürk, Hakk'a yürüdükten sonra Cumhurbaşkanlığına seçilen İsmet İnönü kendi resimlerinin basılmasını bu kanuna ve kararnameye dayanarak yaptığını söylemiştir. Bu doğrudur. Görüldüğü gibi kanunda 'Resmi Daireler' yoktur. İnönü buralara da kendi resmini koydurmuştur. Atatürk'ün bir tek heykelini, büstünü yaptırmamış, Atatürk'le küs gitmiştir.

3- Her şeyi kanuna dayandırırsanız hâlâ Şapka Kanunu geçerli. Neden şapka giymiyor, kanuna uymuyorsunuz? Ekmeklerin Poşette Satılması Kanunu da var. Neden ambalajsız ekmek alıyorsunuz? Menderes'in paralara/pullara ve resmi dairelere yeniden Atatürk resimlerinin konulması için kanunu mu vardı? Sapla/samanı karıştırmayınız.

Bunları üç bölüm halinde yazıp böylece yorumcu 'F'yi cevaplamış oldum."

***

MESAJLAR

Usluer'in yukarıdaki satırları ile sanırım bana yazan pek çok okurumu da cevaplandırmış olduk. Özellikle Yetkin Uymaz, M. Durak ve Gencjoker 18'in dikkatlerine sunarım.

...

Bülent Özdemir'in esprisine teşekkürler. Coşkun Telciler, Fransa'nın şampiyonluğuna üzülenlerden. "Fransız oyuncusu olmayan Fransa şampiyon oldu" derken Grizmann'ın da Alman kökenli olduğunu belirtiyor.

...

Ragbi Lig Derneği -Rugby League- Başkanı Gürol Yıldız'ın bilgilendirmesine teşekkürler.

...

Buraya alamadığım pek çok mesaj sahibine de sevgi ve saygılarımı yollamayı unutmuyorum.

...

GÜNÜN SÖZÜ

Terbiyenin sırrı, çocuğa saygı ile başlar. R. W. Emerson

Yazarın Diğer Yazıları