Deprem tedbiri mi, rant mı?

Bir süredir ihmal edilen bir konuya değineceğim. Bunda Hüseyin Movit dostumun yolladığı bir haber yorum etkili oldu. Özüne fazla dokunmadan, küçük ekleme çıkarmalar yaparak, sizlerle paylaşmayı arzuladım:

'Tarihi İstanbul taşınıyor

On yıllardır İstanbul'un tarihi merkezi çarpık ve kaçak yapılaşmaya maruz kalmıştır. Hükümet ve belediyeler 8500 yıllık bu antik kentin talan edilmesine göz yummuştur. Neticede ortaya kaos, ucube, yaşanılmaz bir kent çıkmıştır. Şimdi rant baskısı nedeniyle cazibe merkezi olan tarihi İstanbul'un merkez ilçeleri deprem bahaneli gerekçelerle boşaltılarak bunu devşirmek isteyenlerin iştahını kabartıyor. Rantın ana merkezi Fatih ve Beyoğlu. İkinci dalga ise Eyüp, Zeytinburnu, Bayrampaşa ve Esenler'i vuracak.

Bakan Özhaseki "İstanbul'un kentsel dönüşümüne hız veriyoruz. Belirlediğimiz risk ve çarpık yapılaşma olan ilçeleri mücavir alanlarda, tespit ettiğimiz yerlere taşıyacağız. Böylece Avrupa ve Asya yakasında yeni ve depreme dayanıklı milyon nüfuslu iki yeni şehir kuracağız." dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki devamla; "Kentsel dönüşümü depreme dayanıklı bu yeni iki kent üzerinden yürüteceğiz. Avrupa yakasında belirlediğimiz bölge, içine 10-12 ilçeyi alacak büyüklükte olacak. İlk etapta Esenler, Güngören, Bağcılar, Eyüp ve Sultangazi buraya taşınacak. Şehrin kenarlarında iki tane ağacı bile olmayan müsait askeri alanlar var." diye konuştu.

Ekibini kurdu

Bakan Özhaseki "İstanbul için özel bir ekip kurduk. Yeni ilçelerin yapısı mahalle bazında olacak, yüksek bina düşünmüyoruz. Olası depremde yıkılacak alanlarda oturanlar öncelikle buraya taşınacak. Şehrin sosyal donatı, afet toplanma alanlarında, dere yataklarındaki yapılar yıkılacak. Bu şekilde eski ilçeler de rahatlayacak" şeklinde devam etti. Özhaseki, "Bizzat oluşturduğum bir ekiple çalışıyorum. Proje tamamlanıp, Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Daha sonra Cumhurbaşkanı'mıza sunacağım. Kabul gören projeyi vatandaşa da anlatarak onların katılımı da sağlanacak.

İlk etap, Esenler, Güngören, Bağcılar, Eyüp ve Sultangazi'nin olduğu çevreyi yakından ilgilendiriyor. İkinci halkada Fatih, Bahçelievler, Avcılar risk taşıyan yerler. Bu işleri 5 yıl içinde tamamlarız.

Elimizde sosyal tesisler var. Elimizdeki sosyal tesisleri satışa çıkardık. En az 2 milyar lira bekliyoruz. Diğer kaynaklardan ise 3 milyar. İller Bankası da ilave olarak 5 milyar verecek. Kalanı da biz çeşitli kaynaklardan sağlayacağız. Örneğin Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası'ndan sıfıra yakın faizli kaynak kullanacağız. DASK'ı da kefalet gibi düşünüyoruz."'

Ya birinci derecedekiler?

Bu açıklamaları yapan Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki bazı yerleri unutmadı mı? Birinci derece deprem alanı Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Afyon, Kütahya, Uşak gibi illere tek çivi bile çakmazken sadece İstanbul ile yatıp kalkmasına ne diyeceğiz? Doğrusu insanın aklına deprem tedbirinden çok, rant alanları açılması geliyor!

***

Bilgilendirme

Birkaç gündür Beşiktaş taraftarının ağır saldırısı altındayım. Sebebi Gençlerbirliği yenilgisinden hiç söz etmemem. Bu konuda meslektaşım Erkan Yiğit'e söylediklerimi, tüm eleştirenlerle paylaşmak istiyorum; "Üzüntülü ve kırgınım. Bu gece oynanacak maçtan sonra, yani elde edilecek sonuca göre yazacaklarım kafamda. Dilerim, Monaco'dan mutlu döneriz. Aksi halde Beşiktaş'ı yönetenler göndermelerimden kaçamaz. Tabii bu olasılığı temenni etmiyorum. Gerekçem bu yıl hedef büyütmem. Şampiyonlar Ligi önceliğim."

...

GECİKMİŞ CEVAPLAR: Erdoğan Bozkurt'un serzenişini anlayışla karşılıyorum. Kızdığı konunun dağıtım sorunundan meydana geldiğini sanıyorum. Bu yazımla yeniden kalbini kazanacağımızı umuyorum.

...

Fuat Tanlay'ın "Pazar Mavraları" yazılarımla ilgili övgülerine teşekkür ediyorum. Bu konuda oldukça fazla beğeni yollanıyor.

...

Polat İnal ve K. Baykarael de mesaj yollayanlardan. Özellikle Baykarael'inkiler çok çarpıcı. Semt kahvehanelerini hatırlatan tarzı hoş.

...

GÜNÜN SÖZÜ: "Hırs bir teknenin yelkenini şişiren rüzgâra benzer. Fazlası tekneyi batırır, azı tekneyi olduğu yerde saydırır." Voltaire.

Yazarın Diğer Yazıları