Siyasi meddahlar

Politik tartışmalarda espriden yanayım. Böylece tekdüzelik kalkar. Ortam tatlanır. Ancak bu işin ölçüsü var. İktidarın sözcüsü gibi davranmak da doğal. Bunların çoğu anket yapıp, parasını alıyor. Doğruluk ayrı konu. Bir kısmının amacı kamuoyunun nabzını tutmak değil. Hedef "propaganda yapmak".

İhsan Aktaş bu konuda lider. Son zamanlarda yeni taktik geliştirdi. Karşıt fikirlileri konuşturmamak önceliği. Kendisi ağzına geleni söylemekte serbest. Sıra Hakan Bayrakçı'ya geldi mi provokasyona yöneliyor. Beşüş bir çehreyle laf sokuşturmalara geçiyor. Etkili olamazsa, taktik değiştiriyor. Bunlar hicivle sınırlı kalsa, tamam. Olayı muhalefet partilerini ve bunları savunanlarla alaya kadar götürdü. Sonunda ekran tartışmalarının en sakini -ayrıca çok bilgili- Hakan Bayrakçı'yı patlattı. SONAR'ın başkanı hakarete varan bu tavrı ağır bir dille protesto etti. Öyle bir konuşma yaptı ki, halk tabiriyle "Aktaş'ın canına okudu".

Hedeftekiler

GENAR'ın patronu Aktaş'ın diğer boy hedefi Saadet Partisi. Devamlı "Ben Millî Görüş'ten geldim" diyor ama Temel Karamollaoğlu'nu ve siyasi oluşumunu yerden yere vuruyor. Bununla da yetinmiyor. Aynı tabandan olanlara "Bu SP, eski SP değil. O adamlar artık yok" söylevlerine geçiyor.

Boşluk buldu mu, CHP ve İYİ Parti'yi de iğnelemeyi ihmal etmiyor. Oysa son ayların en başarılı siyasi analisti Gülfen Saydan Sanver'e göre Karamollaoğlu "yükselen trend". Ak Parti cenahının SP'ye yüklenmesinin artmasındaki neden bu. Bir kısım araştırmacılar ise İYİ Parti-Saadet Partisi ittifakı barajı çok rahat geçer görüşünde. Bu oluşum gerçekleşirse, TBMM'de üçüncü güç olacağında hemfikirler.

İhsan Aktaş kadar olmasa dahi bir başka meddah var; Kemal Öztürk. Anadolu Ajansı'nın eski genel müdürü, aynı taktiği uygulamakta. Aktaş'la farkı, daha dikkatli davranması. Gagalayıp, anında geri çekiliyor. Yine de onu, aynı ekolden kabul edebiliriz.

Erken seçim?

Gündemden düşmeyen konulardan biri "seçim tarihi". Mübarek İstanbul borsası. Bir inip, bir çıkıyor. Dengesiz. Kamuoyu araştırmacılarından Faruk Acar'ın tahmini "Erken olma ihtimali daha fazla". Gerekçesi basit "Sokak devamlı olarak bunu soruyor". Sizi tatmin etti mi? Kişisel kanım yine de sandığa zamanında gidileceği.

Hakan Bayrakçı'nın olası ittifaklar analizi ilginçti. SP, Ak Parti'nin oy kaybından en çok yararlanacak kuruluş. HDP ile marjinal sol partilerin ittifakı gerçekleşirse, Erdoğan'ın ilk turda başkanlığı elde etmesi ihtimali ortadan kalkar. Milletvekili seçim sonuçlarını da mutlaka etkiler. Ak Parti kesinlikle salt çoğunluğu kaybeder.

Vatandaşın durumu

Tuhafıma giden, muhalefet sözcülerinin en önemli konuyu önemsememeleri. Dolar uçmakta. Daha kötü olan mutfağın durumu. Önceki gün BİM'den birkaç parça peynir aldım. Biri 525 gram -Edirne-, diğerlerinin hepsi 350 gramlık paketler halinde. Ödediğim para 65.45 lira. En ağırı olan daha sekiz ay önce 9.25'ti. Şimdi 15.25! Diğer süt ürünleri de aynı vaziyette. Kebir tereyağının kiloluk paketi Migros'ta 41.90 oldu. Vay anam vay... Durmak yok, zamma devam. Peynir hastası Erkan Yiğit'in kalaylarını tam elli kilometre uzaktan işitiyorum. Dikkat edin 9.95'e satılan dolmalık biberden söz etmiyorum.

Asgari ücretlinin, işçinin, memurun aldığı para meydanda. Emeklinin durumu ise "bir dokun bin ah işit". Verilen 199 lira elektrik, doğal gaz, su ve toplu taşıma ile gitti. Hatta maaşların iki katını geri aldı.

İktidar arayan parti liderlerine şaşırıyorum. "Çiftçi, köylü bitti". Ya da "pancar üreticisi göçtü" diye konuşuyorlar. Yahu alın elinize bir market arabası, çıkın alışverişe. Vatandaş ticketleri bile paraya çevirme peşinde. Niye? "Delikler çoğaldı". Hangisini kapatacaklarını şaşırdılar. Muhalefet meşhur İzocam reklamındaki kapıcı. Sadece bağırıyor; "Yöneticimiz uyuyor mu?". Gelin de merhum Demirel'i hatırlamayın; "Silkeleyin düşecekler"!

Diğer notlar

NTV'de Oral Çalışlar'ın önerileri değişmiyor; "Genç liderle, genç iktidarlar". Unutmadığı diğer konu "Güneydoğu oyları önemli". Madem etik eğilimden söz ediyor ben de yorum yapayım; "HDP'nin baraj sorunu yok". Aynı ekranda tek farklı ses İbrahim Uslu'dan çıktı; "İttifaklar yerel seçimlere de yansıyacak".

HaberTürk'teki "Türkiye'nin Nabzı"nda genelde Afrin konuşmaları yapıldı. Dikkatimi çeken Selman Öğüt'tü. Öncelikle Yrd. Doç. Dr.'likten Doç. Dr.'liğe terfi edişini kutluyorum. Bir konudaki sıkıntısı ise devam ediyor; "Saç ekimi yine başarısız oldu".

Yazarın Diğer Yazıları