Bayrağı Ermenistan yasaklattı!

Bayrağı Ermenistan yasaklattı!
Bayrağı Ermenistan yasaklattı!

Bursa Valisi Şahabettin Harput’un, stadyuma Azerbaycan bayrağı sokulmayacağını açıklamasından sonra doğan tepkilerle başla

Talimat Erdoğan’dan
FIFA, Ermenistan’ın taleplerini dikkate alıp maçı iptal edebileceği uyarısı yaptı. Devreye giren Başbakan Erdoğan’ın talimatı üzerine maçta Azerbaycan bayraklarının dalgalanması engellendi.  


BAYRAK YASAĞININ ALTINDAN DA ONLAR ÇIKTI

Ermenistan istedi Erdoğan yasaklattı
Ermenistan Futbol Federasyonu’nun FİFA’ya başvurusu üzerine devreye giren Başbakan, Bursa’daki Türkiye-Ermenistan maçında Azerbaycan bayrağının dalgalanmasını engelledi


Haber: Sümeyra YILMAZ
Türkiye-Ermenistan milli maçında inanılmaz bir bayrak skandalı yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Futbol Federasyonu’nun FİFA’ya müracaatı üzerine talimat vererek, Türkiye-Ermenistan futbol maçına Azerbaycan bayraklarının sokulmasını yasaklattı. Tarihe kara bir leke olarak geçen skandal süreç şöyle gelişti. Bursa Valisi Şahabettin Harput, devletin resmi ajansı Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Azerbaycan bayrağı veya başka türlü flama ve sloganlarla buraya gelip, maç seyretmeye müsamaha göstermeyeceğiz ve müsaade etmeyeceğiz” dedi.


Bayraklar toplandı
Olayın yargıya taşınması ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri adım atan Vali Harput, açıklamasının yanlış değerlendirildiğini savunarak, şunları kaydetti: “İyi niyetli, mütevazı olarak kendiliğinden yanında KKTC, Azerbaycan bayrağı taşıyanlara, -zaten Türk bayrağı olacaktır- taşkınlık ve sloganlarla böyle bir siyasi şeye çekmediği sürece herhangi bir engel olunmayacaktır.”  Ancak, bu geri dönüş vatandaşları tatmin etmedi. Azeri bayrağının bir ara yasaklanıp sonra ’serbest’denilmesi halkta adeta tahrik etkisi yarattı. Vatandaşlar, maça Azerbaycan bayraklarıyla akın etti. İşte bu süreçte, devreye Ermenistan girdi. FİFA’ya başvuran Ermenistan Futbol Federasyonu, Azerbaycan bayraklarını kast ederek, maçta yabancı ülke bayraklarının açılmasının engellenmesini talep etti. FİFA, bu başvuruyu dikkate aldı. Maçın başlamasından 4.5 saat önce FIFA Genel Sekreteri Jerome Valeke imzasıyla Türkiye Futbol Federasyonu’na “Azerbaycan bayraklarıyla yapılacak eylemin hemen durdurulmaması halinde FIFA’nın maçı iptal edeceği” yolunda uyarı geldi. Ermeni taleplerini yerine getiren FİFA fermanı, derhal Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletildi.


’Gereğini yapın’
Hemen Bursa Valisi Şahabettin Harput’u arayan Başbakan Erdoğan’ın, maç sırasında tribünlerde iki ülke ulusal bayraklarının dışında herhangi bir flama, bayrak veya pankart açılması halinde temsilcinin maçı durdurma ve oynatmama yetkisi bulunduğunu hatırlattığı öğrenildi. FIFA kurallarına uyulmasını isteyen Erdoğan’ın, Vali Harput’a gereğinin yapılması talimatı verdiği bildirildi. Futbol Federasyonu yetkililerinin Vali Harput’a, stada Azerbaycan bayrağı sokulması halinde FIFA’nın ağır yaptırımlar uygulayacağını bildirdiği anlatıldı.


Bu kadarına da pes
FIFA delegesi Alman Thomas Weyhing ise stada bir başka ülke bayrağı alınmayacağına dair yazı istedi. Bursa Valiliği, istenen belgeyi maçtan üç saat önce maç temsilcisine iletti. FIFA temsilcisi Weyhing’in söz konusu yazıya rağmen maçtan önce tribünleri kontrol etmesi dikkat çekti. Federasyon yetkilileri ile birlikte stadı dolaşan Alman delege, maç boyunca da gözünü tribünlerden ayırmadı. Azerbaycan bayraklarını yasaklayan FİFA, Yunanistan’la 24 Mart 2007’de Atina’da oynadığımız maçta açılan Kıbrıs Rum kesimi bayraklarını görmezden gelmişti.


Skandal yasağa büyük öfke
Türkiye-Ermenistan maçı öncesi bazı sivil toplum örgütlerinin gençlik kolları üyesi bir grup, basın açıklaması yaparak Azerbaycan bayraklarının stada alınmamasını protesto etti.


Şahabettin yine iki ileri bir geri!
Türkiye-Ermenistan maçında Azerbaycan bayrağını aldığı bir kararla yasaklayıp, tepkiler üzerine ’yanlış anlaşıldım’diyerek geri çeken Bursa Valisi Şahabettin Harput, yine aynı gün içinde iki kez açıklama yaparak kendi kendini yalanladı. Dün sabah saatlerinde açıklama yapan Harput, Bursa Atatürk Stadyumu’na planörle inip Azerbaycan bayrağı açmak isteyen 4 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Olayın görsel basında geniş yer bulması üzerini öğleden sonra tekrar ekran karşısına çıkan Harput, “Planör değil... Planör ve maket uçak karışıklığı oldu. Gerçekte maket uçaklı eylem planı” dedi.