Azerbaycan’a hibe yardım

Azerbaycan’a hibe yardım
Azerbaycan’a hibe yardım

Gıda, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in Azerbaycan ziyareti kapsamında iki ülke arasında “Bitki Koruma ve Karantina Alanınd

Gıda, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in Azerbaycan ziyareti kapsamında iki ülke arasında “Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği” anlaşması imzalandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Azerbaycan ile yapılan anlaşmayla tohumculuk sektörünün Azerbaycan’a girişi ve faaliyetlerinin kolaylaştırıldığını söyledi.
Azerbaycan, Türkiye’nin tarım deneyimlerinden faydalanmak istiyor. Azerbaycan Tarım Bakanı İsmet Abbasov, Türk tarımında son yıllarda yakalanan başarıyı takdirle izlediklerini söyledi.  Türkiye ile Azerbaycan arasında ’Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği’anlaşmasının imzalandığı törende konuşan Abbasov, tarım Azerbaycan’da sadece ekonomik bir alan değil, Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi ekonomik, politik ve sosyal bir alandır.
Bugünkü anlaşma, her iki tarafın da bitki ticaretine olumlu yönde etki edecektir” diye konuştu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in himayesinde, başkent Bakü’de düzenlenen 23. Crans Montana Forumu’nda “Gıda sanayinin yeni ve anahtar rolü” konulu panelde konuşan Bakan Eker, de , TİKA aracığıyla arıcılık, tarım hayvancılığı, kırsal kalkınma ile ilgili projeler yürüttüklerini, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile işbirliği çerçevesinde de Azerbaycan’dan gelen projeleri hibe yoluyla desteklediklerini belirtti.


Gıda biyoyakıt yapılmamalı
Gıda ve Tarım Bakanı Eker, gıda maddesinin insanın enerji kaynağı olmasıyla ana temayla doğrudan ilgili olduğuna dikkat çekerek, gıda ile enerji bağlantısının çok dikkatle değerlendirilmesi gereken bir husus olduğuna işaret etti. Bakan Eker, ” Tarım arazilerinde biyoyakıt üretimi enerji sektörüne katkı sağlarken, uzun vadede gıda arzındaki azalmaya ve fiyatların yükselmesine neden olabilecektir. Azalan arza kıyasla gıdaya artan talep, bu konuda zorlayıcı bir etkendir. Bu alandaki fırsatları, hem gıda hem de enerji sektörünün yararına dengeli bir şekilde değerlendirmek gerekmektedir “ diye konuştu.