Dambıl nedir? Nerede kullanılır? Çeşitleri nelerdir?

Dambıl nedir? Nerede kullanılır? Çeşitleri nelerdir?
Bir tür serbest ağırlık olan dambıl, ağırlık çalışmasında kullanılan bir ekipman parçasıdır. Tek tek veya her elde bir tane olmak üzere çiftler halinde kullanılabilir. 

Listelist''in haberine göre, Türkiye’de spor yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu konuda ise sosyal medyanın ve özellikle sporun sağlıkla olan ilişkisinin payı büyük. Spor yapmak için bir salona kaydolmak şart değil. Pek çok kişi spor salonuna gitmeden evde de sosyal medya üzerinden videoları izleyerek spor yapabilir. 

Ancak tabii ki bu konuda bilinçli olmak gerekiyor. Özellikle ağırlık egzersizleri yaparken, vücudunuzun incinmemesi için hangi aleti nasıl kullanacağınızı bilmek önemli. Biz de bu nedenle dambıl nedir, nasıl kullanılır sizler için yazdık. İşte dambıl çeşitleri ve dambıl alırken dikkat etmeniz gerekenler.

Dambıl kelimesi İngilizce dumbell kelimesinin Türkçe okunuşu. Tabii ki Türkiye’de bu ağırlık aleti “dambıl”olarak anılıyor. Dambıllar genellikle kol egzersizi yapmak için kullanılan ve her iki yanında ağırlığın eşit olarak dağıldığı iki yuvarlak hazne bulunan el halteridir.

Farklı ağırlıklarda olan dambılların, üretildiği malzemeye göre farklı çeşitleri de bulunuyor. Dambıl çeşitleri; üretilen malzemeye, ağırlığı ve işleve göre değişiklik gösterebiliyor. Dambıllar genellikle demirden üretiliyor. Ancak plastikten üretilenleri de bulunuyor. Dambıllar genel olarak iki şekilde sınıflandırılıyor. 

Sabit ağırlığa sahip dambıllarda, ağırlık değiştirilemiyor. Bunlar genellikle evde kullanıma uygun olan küçük dambıllar oluyor. Bu tür dambıllarda ağırlık plakası, eklenemiyor ya da çıkartılamıyor. Ağırlık, sabit olarak kalıyor. Grip dumbbell denilen dambıllar bu gruba giriyor. Bu tip dambıllar, içlerinde demir ya da başka metal barındırmasına rağmen farklı kaplamalarla satılabiliyor. Plastikle ya da kromla kaplanabiliyorlar. Tabii ki bu kaplama demirin paslanmasını önlüyor.

Bu dambılların ağırlıkları ise değiştirelebiliyor; arttırılabiliyor ya da azaltılabiliyor. Spor salonlarında bu tip dambıllar daha fazla rastlanıyor. Bunu basitçe, metal bir çubuğa ağırlık plakası ekleyip çıkartmak olarak düşünebiliriz. Bu çubuklar ise yivli ya da olimpik denilen yivsiz çubuklar. Bunlar çubukta kullanılan metalin kalitesine göre sınıflandırılıyor. Çok yüksek ağırlıklar taşıyacaksanız çubuğun kalitesinden emin olmanız gerekiyor.

Dış kısmı plastikle kaplanan dambıllar ise; vinly ya da neopren olarak adlandırılıyor. Bu tip dambıl türleri ise ellerde terleme yapmıyor ve kayıp düşme olasılığını ortadan kaldırıyor.

AĞIRLIKLARI DEĞİŞTİRİLİYOR

Tamamen yapacağınız antrenmanın sebebine göre dambıllar, tek tek veya her elde bir tane olmak üzere çiftler halinde kullanılabilir. Tabii ki dambıl kullanırken hangi egzersizi yaptığınız büyük önem taşıyor. Kol kaslarınızı geliştirmek ve kol bölgesindeki sarkmaları önlemek için farklı antrenmanlarla farklı ağırlıktaki dambılları kullanabilirsiniz. Şınavdan, crunch’a kadar pek çok antrenmanda dambıl kullanılabilir.

Öncelikle dambıl alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey; dambılı ne için kullanacağınız. Çünkü kilo vermek ve sıkılaşmak için alacağınız dambıl ile kas kütlenizi artırmak için alacağınız dambıl farklılık gösteriyor. Kilo verme amaçlı dambıl alacaksanız sabit ağırlıklı dambılları tercih edebilirsiniz. Ancak kas kütlenizi artırmak istiyorsanız, ağırlığı değiştirilebilen dambıllardan alabilirsiniz. Tabii ki alacağınız dambılın ağırlığı tamamen sizin potansiyelinize göre değişiklik gösteriyor. Ancak ilk kez kullanacaksanız 1 ile 5 kg arasındaki dambılları tercih edebilirsiniz.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Öncelikle alacağınız dambılın malzemesine dikkat etmelisiniz. Dambılın hangi malzemeden yapıldığı büyük önem taşıyor
Güvenli bir yerden, kaliteli bir ürün almanızda fayda var. Çünkü spor antrenmanlarında kullanacağınız bu ürünler, kalitesiz malzemeden yapıldığında sakatlanmanıza neden olabilir.

Kullanım amacınıza göre dambıllar seçmeye özen göstermelisiniz.

Kadınlar için üzerindeki kaplaması ele iyi tutunan modelleri seçmek faydalı. Çünkü strep ya da aeorbik gibi sporlarda eller terleyebilir. Alınacak dambılın malzemesinin bunu önlemesi gerekir.

İhtiyaçlarınız uygun ağırlığı almakta fayda var. Ağırlığınızı kademe kademe yükseltip, birden kendinize çok fazla yüklenmemelisiniz.