İYİ Parti il il gezdi, kahreden raporu açıkladı. Türkiye ne kadar tarım arazisi kaybetti

İYİ Parti il il gezdi, kahreden raporu açıkladı. Türkiye ne kadar tarım arazisi kaybetti
İYİ Parti'nin il il üzerinde çalışılarak hazırlanan raporunda 2004-2020 yılları arasında işlenen toplam arazi miktarının 4 milyon 240 bin hektar azaldığı belirterek, "En tehlikeli bölge Karadeniz" denildi.

MEHMET AKGÜN - YENİÇAĞ

İYİ Parti, Türkiye''deki toplam tarım arazi miktarının 2004-2020 yılları arasında yüzde 18 azalışla 23 milyon 812 bin 992 hektardan, 19 milyon 572 bin 877 hektara düştüğünü açıkladı. Raporda, en yüksek miktarlı azalışlar (100.000 hektar üzeri) olarak şöyle sıralandı: 

İç Anadolu (5 il), Doğu Anadolu (2 il), Güneydoğu Anadolu (2 il) ve Akdeniz bölgesinde (2 il) sıkışması dikkat çekti. Miktar olarak azalış gösteren ilk 5 ilin toplam azalış miktarı 1 milyon 538 bin 907 hektar ve azalan toplam miktara göre oranı yüzde 36 oldu. Oransal azalıştaki ilk 5 ilin toplam azalan miktarı, 107 bin 923 hektar ve toplam azalan miktara göre oranı yüzde 2.5 oldu.

Partinin Kalkınma Politikaları Başkanlığı tarafından son 16 yılda azalan işlenmeye uygun tarım arazileri konusunda yapılan yazılı açıklamada görüş ve öneriler şöyle sıralandı:

"Kaybedilen arazinin ne kadarının terk, ne kadarının imar ve yapılaşma, ne kadarının vasıf kaybı olduğunu bilmiyoruz. Tahminen kaybedilen arazinin 2/3''nün geri kazanılabileceği ve yeniden ekim-dikime açılabileceği düşünülmektedir.
İşlenebilir ve işlemeye elverişli olup işlenmeyen arazilerle beraber yaklaşık 3.5 milyon hektar arazinin tekrar üretime kazandırılabileceği, bunun için özel bir çalışma ve planlama yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Karadeniz''deki kayıpların diğer yerlere göre yapılaşma ağırlıklı olduğu gözlemlenmektedir. Yüksek kesimlerde ise durum terk yönüne dönmektedir. Karadeniz''deki bu durum oldukça tehlikeli ve geri dönüşü zor, yeniden üretime kazandırılması imkansıza yakın olarak görülmektedir.
Pamuk, ayçiçeği, mısır, soya, buğday gibi en yüksek açık verdiğimiz, ithalat bedeli ödediğimiz ürünlerin, bu araziler için alternatif bir üretim biçimi olduğu düşünülebilir. Hatta genel kanaatler bu yönde beyan edilmekte; sadece bu arazilerin tarıma kazandırılması ile bu açıkların giderileceği ifade edilmektedir.
Arazi kayıplarının il ve bölgelerini düşündüğümüzde tarımsal özellikler açısından bu tür bir genellemenin yanlış olduğunu görüyoruz. Çünkü en çok toprak kaybı olan Konya, Yozgat, Ankara, Afyonkarahisar, Kırşehir gibi illerin kurak-yarı-kuşak iklim kuşağında olması, mısır, pamuk, soya gibi suya ihtiyaç duyan ürünlerin yetiştirilmesine izin vermeyebilir.
Ancak geniş bir ülkesel planlama ve ürün paternlerinin belirlenmesi üzerinden bu arazilerden yararlanılması (kurak bölgelerin tahılların üretiminde kullanılması, diğer bölgelerin ise tahıllar yerine diğer ürünlerin üretiminde kullanılması) ve ciddi katkılar sağlanması mümkün görülmektedir."