14 günlük test sonrası aşılama başlayacak

14 günlük test sonrası aşılama başlayacak
Türkiye'ye ulaşan korona virüs aşılarının 14 günlük testin ardından uygulanmaya başlayacağı öğrenildi. Gebeler, 18 yaş altındakiler ve 4-6 ay önce hastalığı geçirenler programın dışında tutulacak.

Aralık ayı ortasında geleceği açıklanan Çin aşısı, yeni yıl arifesinde bu sabah Türk Hava Yolları’nın (THY) Pekin – İstanbul – Ankara seferiyle başkente getirildi. Aşılar, korona virüsüne karşı ön cephede mücadele yürüten sağlık çalışanlarına uygulanmak üzere ülke geneline dağıtımı öncesinde bekletilmek üzere depoya konuldu. Pekin’den ilk aşamada 3 milyon doz olarak Türkiye’ye gönderilen aşı, 7 ayrı araçla taşınarak Esenboğa Havalimanı yakınındaki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün Aşı ve İlaç Deposu’na yerleştirildi. THY’den yapılan yazılı açıklamaya göre, aşılar, özel soğutma sistemlerine sahip 17 konteynıra yerleştirilmiş şekilde, Pekin’den Ankara’ya getirildi.

PEYDERPEY ÜLKEYE GİRİŞ YAPACAK 

Aşılar 14 günlük testlerden onay alırsa aşılama başlayacak. 4 aşamada gerçekleşecek aşılama işlemi ilk olarak Covid-19 ile birebir temas halinde olan sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üzeri vatandaşlara uygulanacak.

2'nci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunanlar ile kritik işlerde çalışan kişiler, 50 yaş ile üzeri en az 1 kronik hastalığı bulunanlar aşılanacak. 3'ncü aşamada 50 yaş altı en az 1 kronik hastalığı bulunanlar, genç yetişkinler, ilk 2 grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar, 4'ncü aşamada ise ilk 3 grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak. 

Öte yandan Çin’den getirilen inaktif Covid-19 aşısı 2 doz şeklinde uygulanacak. Çin’den getirilen aşıların diğer Covid-19 aşılarına göre öne çıkan özellikleri ise 2 ila 8 derece arasında kolayca saklanabilmeleri ve uzun vadede oluşabilecek yan etkiler hakkında fikir sahibi olunabilmesi. İlk partisi Türkiye’ye ulaşan aşıların ilerleyen süreçte peyderpey ülkeye giriş yapması planlanıyor. 

14 GÜN TEST EDİLECEK

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşılarımızı getiren uçak Esenboğa Havalimanımıza ulaştı. 14 gün sürecek testleri hemen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzda başlayacak. Testleri biter bitmez ise aşılama programımız Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleşecek. Birlikte başaracağız." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşının kimlere ve nasıl uygulanacağını da açıklamıştı:

18 yaş altı

-Gebeler ve

-Muhtemelen son 4-6 ay içerisinde hastalığı geçirmiş olanlar haricindeki kişilere yapılacak.