Meğer uçuyorlarmış: THK'nın tartışma yaratan uçakları göreve başlıyor

Meğer uçuyorlarmış: THK'nın tartışma yaratan uçakları göreve başlıyor
Türkiye'de geçtiğimiz yıl 181 bin 393 hektar ormanı yanarken 'uçamaz' denilerek hangara bağlanan THK'ya ait uçakların bu yıl görev yapacağı açıklandı.

Geçen yıl Türkiye’nin güneybatısını kasıp kavuran yangınlarda 254 bin futbol sahası (181 bin 393 hektar) kadar alan yanarken sekiz kişi hayatını kaybetmişti. 28 Temmuz –12 Ağustos arasında, sadece Muğla ve Antalya’da yanan ormanlık alan yaklaşık 124 bin hektar. Türkiye yangınlarla boğuşurken birkaç yıl öncesine kadar yangınla mücadelede kullanılan Türk Hava Kurumu’na (THK) ait uçaklar ise ‘bakımsız ve yetersiz’ oldukları gerekçesiyle hangarda tutulmuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, THK uçaklarının orman yangınlarını söndürmede kullanılıp kullanılmayacağı tartışmaları için “THK’nın elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” demişti.

Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) işbirliği, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) destekleriyle bakım ihtiyacı tamamlanan THK’nın dört adet CL-215 amfibik yangın söndürme uçağı, gelecek aydan itibaren yangın bölgelerinde hizmete başlayacak.

AÇIKLAMA THK KAYYUM HEYETİ BAŞKANI''NDAN GELDİ

Uçakların kullanılacağını THK Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya duyurdu. THK Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya, orman yangınlarıyla mücadelede kullanılmak üzere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından bakımları yapılan uçaklarla ilgili "3 tanesinin test uçuşlarına başladık, 1 tanesinin de işlemlerine başlayacağız. 4 uçağımız bu sezon orman yangınlarıyla mücadele edebilecek" dedi.

Kaya "Uçaklarımızın bakımlarını TUSAŞ ile iş birliği halinde tamamladık. 3 tanesinin test uçuşlarına başladık, 1 tanesinin de işlemlerine başlayacağız. 4 uçağımız bu sezonda orman yangınlarıyla mücadele edebilecek halde olacak" diye konuştu.

3 YIL İÇİN 55 HELİKOPTERLİK İHALE YAPILDI

Yangınla mücadelede helikopter ihalelerinin de yapıldığını dile getiren Kaya "Savunma Sanayii Başkanlığı üzerinden 3 yıllık ve 55 helikopterlik ihale yapıldı. Biz buradan 50 helikopterlik ihaleyi kazandık. 35 küçük helikopter, 10 gece görüşlü ve 5 ağır helikopter olmak üzere bu sene orman yangınları ile mücadelede yer alıyoruz. Bizim arzumuz, orman yangınlarıyla mücadeledeki kabiliyet ve kapasitemizi bir şekilde kaybetmeden hükümetimizin de desteğiyle maliyet artı kar yöntemiyle bir şekilde bu işlerde devam edebilmek. Buralardan elde edilecek gelirlerle Türk gençlerini sportif havacılıkta finanse edebilmek istiyoruz" dedi.

İlgili Haberler