2,3 milyarlık zarar sonrası Türk Hava Yolları’ndan bomba haber. Reuters’ten flaş iddia

2,3 milyarlık zarar sonrası Türk Hava Yolları’ndan bomba haber. Reuters’ten flaş iddia
Korona virüs salgını sonrası büyük krize giren havayolu şirketleri büyük krize girerken, Türk Hava Yolları ile ilgili çarpıcı bir iddia geldi. Varlık Fonu’nun yüzde 49,12’lik hissesini yönettiği THY’nin artan zararı telafi etmek için yurt dışından sermaye desteği aradığı öğrenildi.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ – ÖZEL HABER

Varlık Fonu’nun yüzde 49,12’lik hissesini kontrol ettiği ve 2020 yılının 2. Çeyreğinde 2,3 milyar lira zarar açıklayan Türk Hava Yolları ile ilgili flaş bir iddia ortaya atıldı. Reuters Ajansı’nın geçtiği habere göre, Trük Hava Yolları, korona virüs salgınında girdiği mali krizden kurtulmak için özellikle yurt dışından sermaye desteği arıyor.

Reuters’in adını vermediği 4 kaynağa dayandırdığı haberde, kaynakların acil finansman için destek arandığı ama henüz sonuçlanan bir durumun olmadığı belirtildi. THY için hazırlanması planlanan “kurtarma paketi için Türkiye Varlık Fonu’nun ne kadar kaynak ayıracağı ise belirsizliğini koruyor.

Reuters’e konuşan kaynaklardan biri, THY’nin bir kurtarma planına ihtiyacı olduğunu belirterek, bu desteğin sermaye ya da finansman desteğinin olabileceğini vurguladı.

TÜRK HAVA YOLLARI’NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Türk Hava Yolları ise ortaya çıkan haberler sonrası Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada “Bugün basında yer aldığı şekilde Ortaklığımıza sermaye desteği verilmesi ya da finansman sağlanması amacıyla görüşmeler yapıldığı konusunda tarafımıza herhangi bir bilgi intikal etmemiştir” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ZARAR AÇIKLANDI

Türk Hava Yolları, 2020 yılının ikinci çeyreğinde 2,3 milyar lira zarar ettiklerini açıklamıştı. Öte yandan çalışanların maaşlarının düşürülmesi için sendikayla anlaşmaya varılmıştı.  THY’nin hisseleri, korona virüs salgını nedeniyle sınırların kapanması, yurt içi ve yurt dışı uçuşların durması sebebiyle yüzde 31 düşmüştü. Ancak finansman desteği haberlerinin ortaya çıkması sonrası Cuma günü hisselerde yüzde 2,5 artış meydana geldi.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, ikinci çeyrekteki dev zararla ilgili yaptığı açıklamada şirket kasasında 1,7 milyar dolar nakit olduğunu ve kredi hatlarının açık olduğunu belirterek durumlarının “oldukça güvenli” olduğunu söylemişti.  Ancak THY’nin borcunun yıl sonunda 14 milyar dolar olması tahmin ediliyor.