3 Mayıs, iki doğum günü ve bir şiir...

3 Mayıs'ın anlam ve önemine değineyim önce azıcık:

"Dinle bu sözümü sen Saraçoğlu: Hem Türkçü, hem de başvekil olduğunuz için size bu açık mektubu yazmaktayım."

Türkçü hatırlatma... Atsız'ca ve açıkça...

Böylesi hatırlatmalar o yıllarda büyük kahramanlık...

3 Mayıs 1944, bu Türkçü hatırlatmanın ağırlığı altında ezilen ve bu ezikliğini gidermek için, Türkçüleri ezim ezim ezmek isteyen tabutlukçu zihniyete, tek parti diktatoryasına karşı Türk gençliğinin soylu tepkisinin adı, dimdik bir başkaldırı...

3 Mayıs, temeli greko-romen ve greko-latin kültürü olan İnönünizme karşı, "Temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk Kültürü olan" Atatürk anlayışına geri dönme istenci.

"Türkçüler Günü" deyip kutlamak işte bundan ötürü... "Aldın Kabul Ettin mi Altay Oğul" adlı bir şiirim var... "Türk'e baştan Başlamak" adlı kitabıma da almışım. Bugünün Türkçüler günü olmasının yanı sıra, başka anlamları da var benim için. Okuyalım şiiri, görelim bu anlamı ve önemi:

"3 Mayıs Türkçüler Günü'nde doğan torunum Altay'a; sevgili kızım  Aslıhan'a ve oğlu gibi 3 Mayıs doğumlu olan sevgili dâmâdım Yılmaz'a...

 Al tayımı

Şahbaz et al tayımı

Altaylar bizi bekler

Yetiştir Altayım'ı

Hak Çalab'ın hikmetli ve güzel işi/Atasıyla aynı günde Acun'a gelen oğul/Kulağında ezanla meleğe gülen oğul/Deden Gürbüz öğüdüne kulak ver/Yanık çöle zemzem zemzem bulak ver.

Bir kadir bilmez hakan olsun oğul/Töre'yi yıkan olsun/Erlik günü geldiğinde arkaya bakan olsun/Yağı'dan korkan olsun/Nefsine yan çıkan olsun.

Berk dur oğul!/Koca Erciyes arkan olsun/Ulu Bayburt Hisarı'nda edep ve erkân olsun/Unvanın Tarkan olsun/Rehberin Furkan olsun.

Orhun ve Ahlat'ta bengü-taşlarımız var/Yazıtın olsun./Selimiye, Süleymaniye ve Sultan Ahmet anıtın olsun./Atatürk ilke ve devrimleri tanıtın olsun./Adı Güzel Muhammed kanıtın olsun/Katı yüreklilere yanıtın olsun.

Oğul oğul hey oğul!/Bilge oğul, bey oğul!/Kardaş taş olursa sen kesek ol/Doğruluğa mihenk ol/Türk sözüne petek ol./İlgi ol, algı ol, bilgi ol/Erdemli ol oğulcan, hünerli ol/Karanlıkta fenerli ol.

Sır sızdıran çatlak olma/Oynak ve fırıldak olma/Kavgaya gir korkak olma/Aza kanaat et tok olma/Her söze girip çok olma/Varını savurup yok olma/Dost yüreğinde ok olma.

Sezgide kurak/Bilgelikte çorak olma./Kulak ver de her söze/Sakın ha ulak olma.

İslilerden, pislilerden uzak dur/Kapalıdan, puslulardan, hırslılardan uzak dur./Lafazanın tafrasından

Vurguncunun sofrasından/Cühelanın softasından uzak dur./Uzak dur ki bunlardan/Kadir Tanrı'ya yakın olasın.

Esinime ve dilime bunlar geldi oğul!/Yarınların temeli dünler geldi/Göktürkler, Oğuzlar, Hunlar geldi./Aksakallı öğüt geldi/Ak tolgalı ümit geldi.

Aldın kabul ettin mi Altay oğul?/Aldın kabul ettin mi ay oğul?

Aldım kabul ettim Dedem Gürbüz!

Aldım kabul ettim!

Fikrime, gönlüme, belleğime

Ve geleceğime koydum."

                     

Yazarın Diğer Yazıları