Bağdat’tan Ankara’ya Rusya kozuyla tehdit

Bağdat’tan Ankara’ya Rusya kozuyla tehdit
Irak Savunma Komitesi Başkanı el Zamili Türkiye’nin egemenliklerini ihlal ettiğini savunarak “Rusya’dan askeri müdahalede bulunmasını isteyebiliriz” dedi

Türkiye’nin Musul’a asker göndermesine Irak’tan bir tepki daha geldi. Önceki gün Türkiye’yi işgalcilikle suçlayan Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim el Zamili bu kez de Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini savunarak, buna karşı Rusya’dan yardım isteyebileceklerini söyledi. Şii Bedir Tugayları komutanı Hadi Amiri ise, Türkiye’nin Irak’a gönderdiği tankları başlarında patlatacaklarını belirtti. El Arab el Cedid gazetesine konuşan Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı El Zamili, “Türkiye’nin işgaline ve Irak’ın egemenliğini ihlal etmesine karşı kısa süre içinde Rusya’dan Irak’a doğrudan askeri müdahalede bulunmasını isteyebiliriz” dedi. Türkiye’nin Bağdat’ın izni olmadan Musul’a asker gönderdiğini yineleyen Hakim El Zamili, daha önce de Türk askeri bir an önce Irak’tan ayrılmazsa Türkiye’ye karşı askeri operasyon düzenleyeceklerini söylemişti. Irak Başbakanı Haydar El İbadi de, Türk kuvvetlerinin Irak hükümetinin izni ve bilgisi olamadan Kuzey Irak’a asker konuşlandırmasını ulusal toprak bütünlüğünün ihlali olarak tanımlayarak, Türkiye’nin, Kuzey Irak’a gönderdiği askerlerini 48 saat içinde geri çekmemesi halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gitme dahil tüm seçenekleri kullanacaklarını bildirmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise önceki gün Irak Başbakanı Haydar İbadi’ye bir mektup göndererek, yeni asker sevketmeyeceklerini ve Bağdat’ın hassasiyetini gidereceklerini ifade etmişti.

Amiri’den tepki

Şii Bedir Tugayları komutanı Hadi Amiri, “Türkiye’nin Irak’a gönderdiği tankları başlarında patlatacaklarını” söyledi. Başkent Bağdat’ta bulunan el-Mustensirye Üniversitesi’nde konuşan Amiri, Türkiye’nin Irak’a gönderdiği askerleri egemenlik ihlali olarak gördüklerini söyledi.

Hadi Amiri, “Türkiye, ABD’den daha güçlü değildir, tanklarını başlarında patlatacağız. Kendi sınırlarını saniyeler için ihlal eden Rus uçağını egemenlik adına vurdular. Şimdi hangi hakla topraklarımızı ihlal ediyorlar” dedi. Türk askerinin Irak’ta çıkartılması için hükümeti göreve çağıran Amiri, Irak’ta bulunan tüm yabancı güçleri hedef haline getireceklerini kaydetti.

IŞİD’le savaşsınlar

Irak Parlamentosunda bulunan Bedir Grubu Başkanı Kasım Araci ise, 27 Kasım’da yaptığı açıklamada, “Türkiye artık Irak sınırlarını ihlal etmemeli” demişti. Araci, “Türkiye IŞİD’e karşı savaşmalıdır. Komşu ülkelerin egemenlik haklarını ihlal etmemelidir” ifadesini kullanmıştı. Bedir Grubu Başkanı, “Türkiye’nin birçok kez Irak sınırlarını ihlal ettiğini ve kabul edilemeyeceğini” belirtmişti. Geçen hafta içinde 600 Türk askeri, ağır silahlarla ve tanklarla Musul’un Başika bölgesine yerleşmişti.

 

Kuzey Irak hava sahası kapatıldı

Kuzey Irak hava sahasının kapatılması üzerine Türk Hava Yolları (THY), Süleymaniye ve Erbil’e yapacağı 12 seferi iptal etti.  Irak yönetimi, Rusya’nın hava operasyonları sebebiyle kuzeydeki hava sahasını 2 gün boyunca uçuşlara kapattı. Bu kapsamda Atatürk Havalimanı’ndan dün ve bugün yapılması planlanan Erbil ve Süleymaniye seferleri iptal oldu. THY tarafından yapılan açıklamada, “07-08 Aralık tarihlerinde Kuzey Irak hava sahasının kapatılması nedeni ile aşağıdaki seferlerimiz iptal edilmiştir” denildi. İptal edilen seferler şöyle: 7 Aralık Saat 00.10 İstanbul-Süleymaniye, saat 04.45 Süleymaniye-İstanbul, saat 00.25 İstanbul- Erbil, saat 04.45 Erbil-İstanbul, 12.20 İstanbul-Erbil, 16.35 Erbil İstanbul 8 Aralık Saat 00.10 İstanbul-Süleymaniye, saat 04.45 Süleymaniye-İstanbul, saat 00.25 İstanbul- Erbil, saat 04.45 Erbil-İstanbul, 12.20 İstanbul-Erbil, 16.35 Erbil-İstanbul.