4 bin tünel imha edildi: Ucu Türkiye'ye çıkanlar da var

4 bin tünel imha edildi: Ucu Türkiye'ye çıkanlar da var
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen Barış Pınarı Harekâtı ile terör örgütünün işgalinden arındırılan Suriye’nin Resulayn ve Tel Abyad kentlerinde halen devam eden çalışmalar kapsamında bazılarının bir ucu Türkiye’den çıkacak şekilde kazılmış 4 bini aşkın tünel bulundu. Türkiye’ye yönelik olası saldırıların yanı sıra kaçak geçiş ve kaçakçılık için kazılan tüneller, tespitinin ardından tek

9 Ekim 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu tarafından Barış Pınarı Harekâtı başlatıldı. Şanlıurfa’nın ilçeleri olan Akçakale ile Ceylanpınar’ın karşısında bulunan Tel Abyad ve Resulayn kentlerini kapsayan 120 kilometrelik hat kısa süre içerisinde teröristlerden arındırıldı. İki ilçe merkezi ile kasaba ve köylerin kısa sürede teröristlerden arındırılmasıyla 5 bin kilometre kareyi aşkın alan terör örgütünden temizlenerek güvenli hale getirildi.

4 BİNİ AŞKIN TÜNEL İMHA EDİLDİ

Türkiye sınırında oluşturulmak istenen terör koridorunun engellenmesi ve terör örgütünün işgaline son verilmesiyle birlikte Tel Abyad ile Resulayn’da güvenlik güçlerince yürütülen çalışmalarda PKK/YPG’nin TSK’nın düzenleyeceği harekâtta hain saldırılar için hazırladığı 4 bini aşkın tünel bulundu. Yerin metrelerce altına girilmesi ve içerisinde farklı kollara ayrılarak labirenti andıran bazıları patlayıcı ile tuzaklanmış tüneller tespitinin ardından tek tek imha edildi.

5e982ad1c9de3d21504b948d.jpg

Olası askeri harekâta karşı bazıları kilometrelerce uzunluğunda kazılan ve hain saldırıları gerçekleştirmek, ardından kaçmak için hazırlandığı saptanan tünellerin toplam uzunluğunun ise 400 kilometreden fazla olduğu belirlendi. Kimi insan gücü, kimi ise iş makineleri aracılığıyla hazırlanmış olan tüneller ile Resulayn ve Tel Abyad’ın adeta yer altı şehri inşa edildiği de ortaya çıkmış oldu.

BAZI TÜNELLERİN UCU TÜRKİYE’YE ÇIKIYOR

Güvenlik güçlerince Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde yapılan arama tarama çalışmalarında bulunan tünellerin bazılarının ucunun Türkiye topraklarına çıkacak şekilde hazırlandığı da belirlendi. Son olarak Resulayn’da ortaya çıkarılan bir tünelin ucunun Ceylanpınar’a uzandığı tespit edildi. Türkiye sınırına yakın noktadaki bir evin odasından inilen yaklaşık 500 metre uzunluğundaki tünelin içerisinde ışık ve havalandırma sisteminin de kurulduğu saptandı. İçinde birkaç ayrı yöne açılan tünelin, bir ucunun Türkiye tarafından çıkacak şeklide kazıldığı saptandı. Güvenlik güçlerince tespit edilen tüneli terör örgütünün; vur-kaç tarzı saldırılar, gizlenme, kaçış noktası, insan ve uyuşturucu ticareti için kullanmayı hedeflediği belirlendi.