4 milyonun elektriği kesildi, faturalar 3 kez zamlandı

4 milyonun elektriği kesildi, faturalar 3 kez zamlandı
CHP’li Ömer Fethi Gürer’in elektrik faturalarını ödeyemeyen vatandaşların durumlarını meclis gündemine taşıması sonucu 4 milyon abonenin elektriğinin kesildiği ortaya çıktı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların elektrik faturası borçlarına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gürer, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesinde borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen abonelerin borcunun ne kadar olduğunu, icra takibinde olan kişi sayısını ve 2019 yılında elektrik aboneliğini iptal eden hane sayısı ne kadar olduğunu sordu.

“2019 YILI SONU İTİBARİYLE…”

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Dönmez, 2019 yılı sonu itibariyle 44,96 milyon elektrik tüketicisi bulunduğunu, bunların yüzde 4,2’sinin kendi isteğiyle elektrik aboneliğini iptal ettirdiğini belirtti.

Türkiye genelinde 2019 yılı sonu itibariyle üretilen 329 milyon 685 bin 762 faturadan sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen muhtelif elektrik abone gruplarının yüzde 1,26’sında geçici olarak kesinti uygulandığını açıklayan Bakan Dönmez, bunlardan yükümlülüklerini yerine getiren bütün abonelerin elektriklerinin bağlandığını belirtti.

“TOPLAM BORÇ 2 MİLYAR 491 MİLYON”

Bakan Dönmez, borcundan dolayı elektriği kesilen abonelerin toplam borcu 2 milyar 491 milyon 16 bin 274 lira olduğunu, “2019 yılı sonu itibariyle üretilen 329 milyon 685 bin 762 faturadan sözleşmesine göre ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen muhtelif elektrik abone gruplarının yüzde 0.078’ine icra takibi başlatılmıştır” dedi.

EKONOMİK KRİZİN BOYUTLARI GÖZLER ÖNÜNDE

2019 yılında 3 kez zamlanan elektrik ücretlerinin önceki yıla göre neredeyse yüzde 50’den fazla zamlandığını belirten Gürer, elektrik şirketlerine olan borçlar ve faturasını ödeyemediği için icra takibi uygulanan yurttaşların sayısının, ülkedeki ekonomik krizin boyutlarını da net bir şekilde ortaya söyledi.

“YAKLAŞIK 4 MİLYON FATURATA DENK GELİYOR”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise elektrik ücretlerine art arda gelen zamlan, yüksek enflasyon ve diğer olumsuzluklar nedeniyle yurttaşların elektrik faturalarını ödemekte zorlandığını belirtti. Gürer, “Sayın Bakanın verdiği bilgiye göre 329 milyondan fazla faturanın yüzde 1.26'sı ödenmediği için abonelerin elektriği kesilmiş. Bu oran yaklaşık 4 milyon faturaya denk geliyor. 2019 yılında 3 kez zamlanan elektrik ücretleri bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 50'den fazla zamlandı. Ülkemizde yaşanan koşullardan dolayı evine ekmek götüremeyen binlerce yurttaş var. Zam üstüne zam yapılarak gönderilen faturalar da doğal olarak ödenemiyor” dedi.