45 bin yıl sonra bulundu. Araştırmacılar 'bizi, gizemini çözmeye çok yaklaştıracak' diye açıkladı. Onlar bizim kuzenlerimiz

45 bin yıl sonra bulundu. Araştırmacılar 'bizi, gizemini çözmeye çok yaklaştıracak' diye açıkladı. Onlar bizim kuzenlerimiz
Bugünkü insanların kuzenleri olarak bilinen Denisova insanlarına ait DNA, Tibet mağarasında bulundu.

Araştırmacılar, modern insanların kuzeni olarak bilinen Denisova insanlarına ait çok önemli bilgilere ulaştıklarını açıkladı. Araştırmacılar Tibet'teki bir mağarada keşfedilen, Denisova insanına ait DNA'nın sadece 45 bin yaşında olabileceğini açıkladı.

Mitekondriyal DNA, Tibet Platosu'nun kuzeydoğusunda, deniz seviyesinden 3 bin 280 metre yüksekte yer alan Baishiya Karst Mağarası'ndaki tortularda bulundu.

İncelenen örnekler, Denisova insanının yüksek irtifadaki mağaraya yüz bin ila 45 bin yıl önce yerleştiğini ortaya koydu.

MODERN İNSANLARLA BERABER YAŞAMIŞLAR

Araştırmacılara göre DNA örneği gerçekten de 45 bin yıl önceden kaldıysa bu, Denisova insanının Orta Asya’nın kuzeydoğusundaki bölgede modern insanlarla birlikte yaşadığı anlamına geliyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Charles Perreault’ın yer aldığı uluslararası bir ekip tarafından analiz ettiği tortulardan elde edilen bulgular, akademik dergi Science’da yayımlandı.

TARİHE DAİR EŞSİZ BİLGİLER TARŞIYOR

Projeye yaklaşık 10 yıl önce başladıklarını söyleyen Perreault, Baishiya Mağarası'nda gerçekleştirilecek yeni çalışmaların Denisova insanının tarihine dair eşsiz bilgiler sağlayabileceğini söyledi:

Denisova insanı, bugünkü insanın gen havuzuna katkıda bulunan ve türümüzün evrimini daha yeni öğrenmeye başladığımız yollarla şekillendiren, soyu tükenmiş nüfusların oluşturduğu bir ağın parçası.

Daily Mail’in aktardığına göre Baishiya Karst Mağarası'ndaki bu keşif, Sibirya dışında bulunan ilk Denisova DNA'sı oldu.

Sibirya’daki Denisova Mağarası, Denisova DNA’sı içeren fosillerin keşfedildiği tek yerdi. Denisova insanları, Neandertallerin kuzenleri olarak biliniyor.

Neandertallerden yaklaşık 400 bin yıl önce ayrılan hominin grubu, Batı Asya ve Avrupa'da onlarla aynı zamanda yaşadı.

Kaynak: İndependent Türkçe-Daily Mail