6 milyar dolarlık altın bulunduğunu açıkladı kimse sevinmedi. Gübretaş neyi buldu

6 milyar dolarlık altın bulunduğunu açıkladı kimse sevinmedi. Gübretaş neyi buldu
Açıklama sonrası şirket hisseleri yükselirken şirket tarafından yapılan ikinci açıklamada 6 milyarlık değere maliyet hesaplarının dahil olmadığı belirtildi. Uzmanlar açıklama sonrası hisselerde yaşanan düşüşlerin yüzde 17,5 devlet hakkı göz önüne alındığında devam edeceği görüşünde.

Tarım Kredi iştiraki Gübretaş tarafından Salı günü yapılan açıklamayla 3.5 milyon onsluk altın rezerv bulunduğu ve bunun değerinin 6 milyar dolar olduğu açıklandı. Açıklama sonrası firmanın hisseleri 45 TL’den 66 TL’ye fırladı.
MALİYET AÇIKLAMASI SONRASI HİSSELER DÜŞTÜ

Ancak Cuma günü şirket tarafından yapılan açıklamada ise şirket bahse konu 6 milyar dolarlık değerin, ilgili kaynağın güncel fiyatlar üzerinden brüt bedeli olup, cevher çıkarma maliyeti, finansman bedeli, yatırım maliyetleri, işçilik bedeli ve benzeri maliyet kalemlerini içermediğini belirtti. Bu açıklama sonrası ise hisseler 63 TL’ye kadar geriledi ve uzmanlar bu gerilemenin Pazartesi gününden itibaren devam edeceği görüşünde.
DEVLET HAKKI PAYI ARTIRILMIŞTI
Resmi Gazetede Eylül ayında yapılan düzenleme ile yurt içi altın üretiminde devlet hakkı oranı yüzde 25 arttırılmıştı. Buna göre 100 birimlik üretimin 17,5’i devlete verilecek.
ŞİRKET HİSSELERİ
Gübretaş'ın yüzde 75.95'i Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi'ne ait. Kalan kısmının yüzde 8.76'sı Oğuzhan Şahinkaya'ya, yüzde 15.29'luk kısmı ise halka açık ve diğer kişilere ait.

İlgili Haberler