Gizli polisin engellediği ödülü 45 yıl sonra aldı

Gizli polisin engellediği ödülü 45 yıl sonra aldı
1969’da Doğu Almanya’da yaşadığı dönemde Batı Almanya’dan bir radyonun düzenlediği yarışmaya katılan Günter Zettl, polis örgütü Stasi’nin almasını engellediği ödülüne kavuştu

İyi müziğin peşinde...

Eski Batı Almanya’da bir müzik yarışmasına giren, aslen Doğu Almanyalı Günter Zettl, Doğu’daki gizli polis örgütü Stasi’nin engellemesi yüzünden alamadığı ödülü tam 45 yıl sonra elde etti. Zettl, 1969’da, 18 yaşındayken eski Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin Waren an der Mueritz adlı küçük bir kasabasında yaşıyordu. Zettl, o yılları anlatırken, “O yaşlarda sürekli iyi müzik dinleme çabasındaydım. Ve tabii o dönemde iyi müzik bulmak için de, Batılı radyo istasyonlarını dinliyorduk” diyor.

Batı istasyonları yasağı

Ancak komünist yönetim altındaki eski Doğu Almanya’da, “Batı istasyonlarını dinlemek” yasalara aykırıydı. Buna rağmen Zettl, sürekli olarak, haftalık müzik yarışması yapan Europawelle Saar adlı radyoyu dinlediğini söylüyor. Zettl, bir hafta, radyonun yarışma parçası olarak çaldığı plağı hemen tanıdığını ve yarışmaya katıldığını anlatıyor. O günlerde radyodan ses çıkmamış, ancak yarışmadan yarım yüzyıl sonra, Europawelle Saar radyosu, Günter Zettl’in ödüllendirilmesi gerektiğini kararlaştırdı.