ABD başkanı seçilen Biden'in gerçek yüzü. Türkiye tutumu ne olacak? Biden’in Türk düşmanı yardımcısı kim?

ABD başkanı seçilen Biden'in gerçek yüzü. Türkiye tutumu ne olacak? Biden’in Türk düşmanı yardımcısı kim?
Joe Biden 270 oya ulaşarak resmen ABD Başkanı seçildi. Peki Biden’in Türkiye’ye karşı tutumu nasıldı, nasıl olacak? Biden’in iki numarası Kamala Harris ile Ermenilerin ilişkisi ne?

ABD’de Biden’ın seçimi kazandığı resmileşti. Joe Biden Trump’ın ardından ABD’nin yeni başkanı oldu.
Peki Biden kimdir? Biden’in Irak’ın kuzeyindeki peşmerge ile ilişkileri neler? Yeni başkan Türkiye’ye karşı nasıl bir tutum sergileyecek?

KIBRIS HAREKATIYLA BAŞLAYAN DÜŞMANLIK

Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında bize uygulanan silah ambargosunda Carter yönetiminde Biden aktif rol oynamıştı.
Biden, Ege Kıta Sahanlığı ve hava sahası konularında da Türkiye aleyhine oy kullandı.
2001 yılında Rum asıllı senatör Sarbanes ile Türkiye’nin satın alacağı helikopterlerin satışını engelledi.
Biden, sözde Ermeni soykırımı için ilk kez 1980’lı yıllardan itibaren 1915 olayları konusunda Türkiye’nin suçlu ilan edilmesini isteyen tüm tasarılara oy verdi.
Biden, 2003’teki tasarıya oy verdi, 2005 yılında ABD Başkanı Bush’a yayımladığı bildiride "soykırım" kelimesini kullanmasını isteyen bir grup Amerikalı senatör arasında yer aldı.

PEŞMERGE DOSTU BİDEN

Biden 2001’de Bush’un Afganistan işgalini sıkı bir şekilde desteklemişti.
Joe Biden’in Irak’ın kuzeyindeki peşmerge ile ilişkileri her zaman çok sıkı olmuştur.
2003’de Irak’ın işgali için en çok destek veren isim yine Biden’di.
Başkan Yardımcılı döneminde ise Libya’ya müdahale konusunda etkin rol üstlenmişti.
Biden 2007’de ise Amerikan Senatosuna, Irak’ın Kürt, Sünni ve Şii olarak bölünmesi teklifi sunmuştu.

Biden Talabani
ABD’nin 46. Başkanı olan Joe Biden 2002’de Saddam Hüseyin rejiminin yeni yıkıldığı dönemde ABD Senatosu Dış İşleri Komitesi Başkanı görevindeyken Erbil’e gelerek peşmerge yönetiminin parlamentosunda yaptığı konuşmada "Biz buraya 'Kürtlerin tek dostu dağlar değildir' demeye geldik. Siz burada tüm dünyaya halkınız için demokratik bir gelecek kurabileceğiniz mesajını veriyorsunuz. Siz uzun tarihinizde Fars, Arap ve Türk imparatorluklarının arasında kaldınız." ifadelerini kullanmış, sözleri alkışlarla kesilmişti.
O konuşmadan bir fotoğraf:

2007’de yine Biden’in ‘Federal Irak’ planı ABD Senatosu’nda kabul edildi.
2010-2012 yılları arasında Biden 24 kez Irak’a gitti.
Talabani ve Mesut Barzani ile aşırı samimi ilişkileri bulunan Biden, IŞİD’in ortaya çıkmasıyla Suriye’de PKK’nın uzantısı YPG ile de iyi ilişkiler kurmaya başladı.
YPG ile askeri ilişki ve mühimmat yardımı sevkiyatları onun döneminde başladı.

Biden Barzani
2008’de Barack Obama’nın Başkan Yardımcılığını yapan Biden için "Türk düşmanı" manşetleri atılmıştı. Biden 2019 yılında başkanlık yarışına girerken, Trump’ın Suriye’nin kuzeyinden çekilme kararını eleştirerek "Trump YPG’yi Türkiye karşısında yalnız bıraktı bu affedilemez" şeklinde konuşmuştu.

BİDEN’İN TÜRK DÜŞMANI YARDIMCISI

Joe Biden'ın yardımcılığını California Senatörü 55 yaşındaki Kamala Harris yapacak. Kamala Haris 2014 yılında evlendiği eşi Yahudi asıllı.
Harris, siyasi kariyerinin başladığı dönemlerde 1915 olaylarının "Ermeni soykırımı" olarak tanınmasına destek verdi ve Senatörlüğü sırasında ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu'ya ilişkin politikalarına eleştiriler yöneltti.

Biden ve Kamala Harris
Harris 2016 yılında yaptığı bir açıklamada, "Savcılık ve California Eyaleti Adalet Bakanlığı'nı yaptığım dönemlerde olduğu gibi Senato'da da insanlık tarihinin en karanlık zamanlarından birisi olan Ermeni soykırımının uygun bir şekilde tanınması ve sonuca varması için Ermeni toplumunun yanında olacağım" dedi.
Harris, 2019 yılında ABD Senatosu'na 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan tasarıya imza attı.
Harris, bu dönemde yaptığı açıklamada, "Geçmişimizle ilgili rahatsız edici gerçekleri, bunları tekrarlamamak için her zaman konuşmamız gerekiyor. İnsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Ermeni Soykırımı'nı tanıyarak, hayatını kaybedenleri onurlandırıyor ve insan haklarını koruma kararlılığımızı teyit ediyoruz" ifadelerine yer verdi.
ABD Senatosu, 2019 yılının sonunda 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak tanıyan tasarıyı kabul etti. Öte yandan Harri, ABD ve İsrail’in ayrılmaz bir ikili olduğunu savunan ve İsrail’in güvenliği için her şeyi yapacağını söyleyen bir isim.

TÜRKİYE'YE KARŞI PKK/YPG'Yİ DESTEKLEYEN MCGURK DA KADROSUNDA

Biden, Türkiye’ye düşmanlığı ve PKK/YPG terör örgütüne sevgisi ile bilinen ABD'nin sözde IŞİD'le Mücadele eski Özel Temsilcisi Brett McGurk'u da kadrosuna katacak. McGurk bir dönem PKK'ya sahip çıkması ve Türkiye'ye karşı yaptıkları nedeniyle Türk basınında sık sık yer almıştı.

Brett McGurk PKK'nın üst düzey ismi Polat Can'dan plaket alıyor / 2016
New York Times'ın haberine göre McGurk, Ulusal Güvenlik Konseyi’nde 'Orta Doğu ve Afrika Müdürü' olarak görev alacak.

Sonuç olarak Biden ve kadrosu Türkiye karşıtlığı ile dikkat çekiyor. Biden'in Türkiye'ye karşı tutumunun ne olacağını bize aşağı yukarı gösteriyor.

 

İlgili Haberler