ABD’den tepki çeken BM kararı

ABD’den tepki çeken BM kararı
ABD, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nden çekildi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ABD’nin BM İnsan Hakları Konseyi’nden çekildiğini açıklayarak, Konsey'i "iki yüzlü ve kendisine hizmet eden bir kuruluş" olmakla suçladı.

Haley ayrıca Konsey'in "İsrail'e karşı kronik bir önyargısı olduğunu" iddia etti.

Amerikalı yetkili, kendileri gibi düşünen birçok ülkenin mevcut statükoyu değiştirme yolunda adım atmadıklarını, ABD'nin ise aldığı karara karşın insan hakları alanındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü aracılığıyla yayımladığı açıklamada, ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nde kalmasını tercih edeceğini kaydetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad el Hüseyin, ABD'nin Konsey'den çekilme kararının "hayal kırıklığı yarattığını, ancak şaşırtıcı olmadığını" söyledi.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada, "İnsan haklarının bugünün dünyasındaki durumu düşünüldüğünde, ABD çabalarını azaltmak yerine artırmalı" dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin kararını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Avrupa Birliği'nden ise "(Washington'ın kararı) ABD'nin demokrasi şampiyonu ve destekçisi olarak rolünü zayıflatıyor" açıklaması geldi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, ABD'nin Konsey'den ayrılma kararını kınadı ve Trump'ın insan hakları politikasının "tek yönlü" olduğunu öne sürdü.

BM İnsan Hakları Konseyi, BM İnsan Hakları Komisyonu'nun yerine 2006'da kuruldu.

Ancak Konsey de tıpkı Komisyon gibi, insan hakları sicili kötü bazı ülkelerin üyeliğine izin verdiği gerekçesiyle zaman zaman eleştirildi.

Konsey'in 47 üyesi üçer yıllık dönemlerle seçiliyor.

2003 yılında Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Cezayir ve Yemen de üye seçildiklerinde, bazı insan hakları kuruluşları bu durumdan şikayetçi olmuşlardı.