ABD'den Venezuela'ya gitmeyin uyarısı

ABD'den Venezuela'ya gitmeyin uyarısı
ABD Dışişleri Bakanlığı yayımladığı açıklamasında vatandaşlara “Venezuela’ya gitmeyin” uyarısında bulundu.

ABD'den uyarı!

ABD’nin Venezuela’da kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu tanıması ve ülkedeki Venezuela mal varlıklarının kontrolünü Guaido’ya devretmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına yönelik bir seyahat uyarısı yayımladı. Uyarı düzeyinin en yüksek seviyeye olan 4. Seviye çıkarıldığı bildirilen ABD Dışişleri’nin açıklamasında vatandaşlara “Venezuela’ya gitmeyin” uyarında bulunuldu. Uyarının ülkedeki “sivil huzursuzluktan” kaynaklandığı belirtildi.

ABD vatandaşlarına yönelik keyfi gözaltıların yapıldığı iddia edilen açıklamada "Venezuela güvenlik güçleri, daha önce ABD vatandaşlarını uzun süre keyfi olarak gözaltına aldı. Venezuelalı yetkililer, ABD vatandaşlarının tutuklandığını ABD Büyükelçiliği'ne bildirmeyebilir ve tutuklulara konsolosluk erişimi engellenebilir" denildi.

Açıklamada Venezuela'daki duruma ilişkin de şu bilgiler verildi:

"Cinayet, silahlı soygun, adam kaçırma ve araba kaçırma gibi şiddet içeren suçlar yaygındır. Politik mitingler ve gösteriler, çoğu zaman önceden çok az haber verilerek gerçekleştirilir. Gösteriler tipik olarak, katılanlara karşı göz yaşartıcı gaz, biber gazı, TOMA ve plastik mermilerin kullanılmasını içeren, bazen de yağma ve vandalizme dönüşen güçlü bir polis tepkisi ortaya çıkarmaktadır."

“Venezuela'nın tamamında yiyecek, elektrik, su, ilaç ve tıbbi malzeme kıtlığı yaşanıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), yetersiz sağlık bakımı ve Venezuela'daki tıbbi altyapının bozulmasından dolayı 15 Mayıs 2018'de Seviye 3 ‘Gereksiz Seyahatten Kaçının’ uyarısı vermişti. Venezuela'da vatandaşlığa sahip olup gözaltına alınmış olan ABD vatandaşlarına konsolosluk erişimi, Venezuela hükümeti tarafından ciddi şekilde sınırlandırılmıştır.”