ABD'li Bilim insanları açıkladı! Virüs var ama bulaşmıyor

ABD'li Bilim insanları açıkladı! Virüs var ama bulaşmıyor
ABD’li araştırmacılar, Temmuz ayında Massachusetts, New York ve Nevada'da yeni tip corona virüs (Covid-19) için pozitif test edilen insanların yaklaşık yüzde 90’ının neredeyse sıfıra yakın viral yük taşıdığını açıkladı. Uzmanlar, bu kapsamda kullanılan PCR testlerinin çok hassas olduğunu öne sürerek, testlerin bulaşıcılık riski yüksek kişilere odaklanacak şekilde geliştirilmesini önerdi.

ABD’li uzmanlar, Temmuz ayında Massachusetts, New York ve Nevada'da Covid-19 için için test edilen insanların yüzde 90'ının virüsün neredeyse hiç izini taşımadığını açıkladı.

Sağlık uzmanları, ABD'de Covid-19  için en yaygın kullanılan PCR testinin çok hassas olduğunu ve muhtemelen bulaşıcı olmadıkları için vücutlarında önemsiz miktarda virüs bulunan kişileri dışlamak için ayarlanması gerektiğini söyledi.

"TESTLERİN DÖNGÜ SAYISI ÇOK YÜKSEK OLDUĞUNDAN ÇOK KÜÇÜK MİKTARLARI TESPİT EDİYOR"

Bununla birlikte, bir kişiye virüs bulaşıp bulaşmadığına dair "evet" veya "hayır" cevabı veren PCR testi, hastanın vücudunda ne kadar virüs olduğunu söylemiyor. PCR testleri, virüsten gelen genetik maddeyi döngülerde analiz ediyor ve günümüzde kullanılan testler tipik olarak 37 veya 40 döngü sürüyor, ancak uzmanlar bu döngü sayısının çok yüksek olduğunu beliterek, risk oluşturmayan çok küçük virüs miktarlarını tespit ettiğini belirtti.

mgkdhpy-ckquqfuw2dsiuw.jpg

"TESTLER DAHA FAZLA RİSK OLUŞTURAN KİŞİLERE ODAKLANMALI"

New York Times'a konuşan doktorlar testlerde daha az döngü eşiği bulunmasını ve böylelikle daha fazla virüs içeren ve risk oluşturan kişilere odaklanılması gerektiğini söyledi.

Yeni tip corona virüs pandemisinin merkezi olan ABD’de şu ana kadar 6 milyon 200 bini aşkın vaka ve 187 bini aşkın virüs kaynaklı ölüm kaydedildi.

Öte yandan, geçen Perşembe günü 45 bin yeni vaka açıklayan ABD’de, Massachusetts ve New York'taki bulaşıcılık oranları ülke çapında geçerli olması halinde, bu insanların yalnızca yaklaşık 4 bin 500'ünün karantinaya alınması ve temas takibine katılmaya ihtiyaç duyabileceği anlamına geliyor.

itp1rcjsvumvnuluyly-bq.jpg

Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre  pazar günü ABD'nin günlük pozitiflik oranı yüzde 8,62 idi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) , Covid-19 için ABS  testler yapan ülkelerin yeniden açılmadan önce günlük pozitif vaka oranın en az 14 gün boyunca yüzde 5 veya daha düşük kalması gerektiğini açıkladı.

Araştırmacılar, bu kapsamda çözümün en bulaşıcı Covid-19 taşıyıcılarına odaklanmak için ayarlanmış bir eşikle hızlı testlerin daha da yaygın bir şekilde kullanılması olduğunu önerdi.  Ancak öneri, Beyaz Saray Corona virüs Görev Gücü’nün kısa süre önce güncellenen test yönergelerine tezat oluştururken, ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri (CDC) bu doğrultuda bir karar verdi.

apbbqglxr0a-8xa2pts15q.jpg

CDC SEMPTOMLARI OLMAYANLARA TEST YAPTIRMAMASINI ÖNERDİ

CDC, geçen hafta  yönergelerini değiştirerek; virüse maruz kalan ve semptomları olmayan kişilerin  mutlaka bir test yaptırması gerekmediğini ancak bir doktora görünmesini önerdi.  CDC, daha önce Covid-19 ile enfekte olduğu doğrulanan biriyle yakın temastan sonra test yapılmasını önermişti.