ABD’li Entomolog’tan bilim dünyasını sarsacak iddia: Mars’ta devasa böcekler var!

ABD’li Entomolog’tan bilim dünyasını sarsacak iddia: Mars’ta devasa böcekler var!
Ohio Üniversitesinden Entomolog (böcekbilimci) William Romoser, Mars’ın halka açık resimlerine yıllardır dikkat kesilmiş durumda ve resimlerde kayaların arasında hem fosilleşmiş hem de yaşayan böcek gibi görünen devasa yapıların varlığının gözüktüğünü söylüyor.

Mars’ta mikrobiyal yaşamın varlığına dair kanıt bulma araştırmaları son zamanlarda hız kazanmış durumda. İlerde yapılacak olan Mars misyonları da buna dâhil. Ancak bir bilim insanına göre Mars’ta çoktandır yaşama dair kanıtlar bulmuş olabiliriz. Fakat bu mikrobiyal yaşamdan ziyade devasa böcekler ile ilgili.

Ohio Üniversitesinden böcekbilimci William Romoser, Mars’ın halka açık resimlerine yıllardır dikkat kesilmiş durumda ve resimlerde kayaların arasında hem fosilleşmiş hem de yaşayan böcek gibi görünen yapıların varlığının gözüktüğünü söylüyor.

Hatta yılan benzeri birkaç şeyin olduğunu bile belirtiyor. Bu delillerin daha fazla araştırma yapmak için bir gerekçe olduğunu söylüyor. Romoser, Henüz emsal değerlendirmesinden geçmemiş olsa da bulgularını Amerika Entomoloji Derneği’nin St Louis’deki yıllık toplantısında sundu.Romoser  “Mars’ta yaşam vardı ve hala var.”diye iddia ediyor.

mars-bocek2.jpg

“Dünya böceklerine benzer birçok özellik gösteren Marslı böcekimsilerin faunası arasında belirgin bir çeşitlilik var. Ki bu gelişmiş gruplar şeklinde yorumlanabilir.” diyor.

Mars’taki uzay araçlarının gönderdiği fotoğraflar halka açık durumda ve Mars’ın yüzeyiyle ilgili ayrıntılı görüntüler içeriyor. Jeologlar gezegenin jeolojik tarihi üzerinde çalışmak ve anlamak için bunları inceleyebilir.

Böceklere en çok benzeyen formlar

Romoser’ın bahsettiği böcek izleri bu fotoğraflarda yer alıyor. Fotoğrafların çoğunun kabuklu, bacaklı, kanatlı, antenli böceklerin varlığına dair kanıtları içerdiğini söylüyor.
Böceklere en çok benzeyen formları gösterenleri seçerek her bir fotoğrafın dikkatlice görsel olarak incelenmesini sağladı. Ayrıca hareketliliğin, etkileşimin ve canlılığa delil olarak gördüğü parlak gözlerin kanıtını içeren belirli fotoğrafları hesaba kattı.

mars-bocek3.jpg

Ancak, Romoser’in böcek olarak tanımladığı şeylerin sadece kayalar olması gibi başka bir olasılık daha var.

İnsan aklı, anlamsız verilerde anlam ararken, orada olmayan şeyler görür. Bu duruma Pareidolia denir. Bu bir şeyi yanlış gözlemleme eğilimidir. Örneğin bulutların şekillerini farklı hayvanlara veya nesnelere benzetmek ya da nesnelerde insan suratı görmek bu fenomenin bir sonucudur. Mars’ın resimlerine bakan insanlarda da bu olgu etkisini gösteriyor.Daha önce Mars’taki şekillerin insan suratına veya savaşçı bir kadına benzetildiği de olmuştu. Fakat bir süre sonra bunların sadece kaya oldukları ortaya çıktı.

1960 ’lardan beridir Mars’ta araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmalarda dört gezici uzay aracı ve beş iniş aracı kullanıldı. Bu zamana kadar gerçek bir bilim insanı tarafından Mars’ta böcek olduğuna dair hiçbir iddia ortaya atılmadı.

mars-bocek4.jpg

Bu yüzden 45 yıl boyunca bir entomoloji profesörü olarak çalışan ve böcek algısı ortalama bir insanınkinden daha keskin bir şekilde oluşmuş olan Romoser ‘ın böcekle ilgili pareidolia yaşadığı tamamen mümkün.

Doğru ya da yanlış olsa da, cevap için çok uzun süre beklememiz gerekmeyebilir. Şuan Mars’ta çalışmalar yapan Curiosity gezgininden çok daha donanımlı bir uzay aracı 2021’in başlarında Mars’a ulaşacak. Görevlerinden biri de Mars’ta yaşam aramak olan bu araç Mars’ta böcek varsa bunu ortaya çıkaracak.Bu arada Romoser, tanımladığı fotoğraflara daha yakından bakılmasını tavsiye ediyor.