Afganistan'da Kabil de düşünce Raşid Dostum Taliban'a karşı yeni planını açıkladı

Afganistan'da Kabil de düşünce Raşid Dostum Taliban'a karşı yeni planını açıkladı
Taliban'ın Mezar-ı Şerif’i ele geçirmesinden sonra geçici olarak Özbekistan’a sığınan Afganistan Ulusal İslam Hareketi lideri komutan Raşid Dostum aldıkları yeni kararı duyurdu.

Mezar-ı Şerif çıkışından sonra basına açıklamada bulunan Dostum, “Afganistan’ın Özbek ve Tacik kökenli ahalisi Taliban’a boyun eğmek niyetinde değil. Atta Muhammed Nur ile birlik olarak Afganistan’ın Tacikistan sınırındaki Belh vilayeti merkezli yeni “Kuzey İttifakı” kuruyoruz. Taliban’a karşı direnmekte kararlıyız” dedi.

ÖZBEK BASININDAN FLAŞ İDDİA

Hürriyet''ten Nerdun Hacıoğlu''nun haberine göre Dostum, Taliban’a karşı Belh eyaleti merkezli yeni ittifak kurduklarını ilan ederken, geçici olarak Özbekistan’a geçtiği haberi de geldi. Öte yandan Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, 84 kişilik Afgan kuvvetinin sınırı geçerek ülke topraklarına sığındığını bildirdi. Güvenlik güçlerini kaynak gösteren Özbek basını, grubun başında Raşid Dostum’un bulunduğunu ileri sürdü. İlk Kuzey İttifakı 1996’da Kabil’i ele geçiren Taliban’a karşı kurulmuş, Afganistan’a Amerikan müdahalesini ardından Aralık 2001’de dağılmıştı. 

İlgili Haberler